Pozdrav svima

4Tech

New member
Pozdrav svima, dosta sam precesljao forum a juce sam se registrovao.

Imam pitanje, nadam se da neko iskusan moze da mi pomogne ili posavetuje.
Zavrsio sam srednju skolu za autoelektricara i imam skoro 8 godina iskustva u dobroj firmi.
Kada sam aplicirao za kruzer hteo sam da apliciram za electical fiter ali su mi iz agencije rekli da nemaju otvoren konkurs za elektricara i ponudili su mi za restoran i rekli mi da mogu na brodu da promenim department. Na zalost to nisam uspeo da uradim jer kada se radi u diningu ceo dan traju smene sa kratkim pauzama i tako sam uradio 5 ugovora na brodu.
Da li postoji sansa da dobijem posao asistent elektricar na nekim teretnim brodovima, da dobijem iskustvo i ako je potrebno da zavrsim neku skolu, tj, razliku predmeta jer ja imam diplomu autoelektricara a ne za klasicnog elektricara?

Hvala unapred i pozdrav

Pozdrav!

Baci se na kontakte s HR računima na Linkedinu i njima se ponudi za električara.
Mislim da najveće šanse imaš na kruzerima pa si napravi popis tvrtki i navali.

Pozdrav!

Baci se na kontakte s HR računima na Linkedinu i njima se ponudi za električara.
Mislim da najveće šanse imaš na kruzerima pa si napravi popis tvrtki i navali.

Pozdrav dakok i hvala na odgovoru!

Da li mislis da imam prodju sa diplomom autoelektricara? Ili je potrebno da zavrsim vandredno razliku predmeta za neki drugi elektro smer?
Takodje, moje iskustvo se zasniva na autoelektrici i verujem da bi trebao da steknem neko iskustvo u brodskoj elektrici, pa me zanima da li prihvataju takve negde?

Nema ti tu strogih pravila.
​​​​​​
Ne znam ti reći točno ali mislim da neke kruz kompanije ne traže brevete električara za najniže pozicije, npr za rating electrician ili 4th ili 3rd electrician.
Npr Holland America (ako se u međuvremenu nije što promijenilo) ne traži ETO brevet za električare.

Po pisanju pretpostavljam da nisi iz Hrvatske.
Ovdje imaš šemu da sa završenom 4-godišnjom školom nekog elektro smjera i 6 mjeseci kadeture možeš polagat za ETO brevet.

Svakako sastavi zgodan CV i bombardiraj recruitere na Linkedinu (popis cruise firmi imaš na forumu) i agencije.
Npr Viking, Vcrew...

Sigurno ćeš imat veće šanse nego da konobariš na kruzeru da bi se prebacio u elektro odjel.

Ugl u Hr imaš
ETO brevet za elektro oficire
ETR brevet za obične električare

Iz Srbije sam, imam 3-godisnju skolu pa sam zbog toga mislio da zavrsim vandredno jos jednu godinu i razliku predmeta.

Predpostavljam da ne postoje neka striktna pravila, secam se pre 3 godine na Princess-u je dosao covek iz Srbije na prvi ugovor kao 1st ventilation officer, pre toga je radio na aerodromu kao majstor, popravljao ventilacije.

Hvala jos jednom, ako je neko imao slucaj poput mog i uspeo nesto da zavrsi molio bih da podeli svoje iskustvo.

Ja cu pretraziti kompanije koje bi bile voljne da ukrcaju takve i da vidim koji su uslovi, trenutno sam na Viking-u.

Ne znam kako je u Srbiji, mislim da je isto kao u RH.

Napadao bi agencije I trazio ukrcaj na kojem ce mi pisati asistenta struje. Kada skupim 6 mj, polagao bi za ETO.

Dok cekam ukrcaj krenio bi s edukacijom.

Kakvi panjevi plove, ne tresi se. Samo budi vridan

Pozdrav Dupler, danas sam kontaktirao CMA Ships Croatia, da apliciram za assistant electrician ili reeferman (negde sam procitao da sada to tretiraju isto asst. elec./reeferman), poslali su mi aplikaciju da popunim.

Za par nedelja imam off pa cu zavrsiti potrebne brevete i pomorsku knjizicu, vizu i ostalo imam.

Last edited:
Pozdrav Dupler, danas sam kontaktirao CMA Ships Croatia, da apliciram za assistant electrician ili reeferman (negde sam procitao da sada to tretiraju isto asst. elec./reeferman), poslali su mi aplikaciju da popunim.

Za par nedelja imam off pa cu zavrsiti potrebne brevete i pomorsku knjizicu, vizu i ostalo imam.

Svaka čast sretno i CMA CGM nije loša kompanija za početak!! Mirno more i samo jako:uzdravlje

Back