Brod se ne moze spojiti na shore power

Cicija

New member
Radim na jahti koja koristi 3 dizel generatora (400VAC / 50Hz). Stator svakog generatora spojen je u zvijezdu iz koje izlazi nula, a ona se koristi za stvaranje 230VAC.

Nula je vezana za oplatu u Main switchboardu (prije generatorskih breakera), pa je brodski sustav, kada generatori daju struju, TN-S.

Sada ...
Pokušali smo se spojiti na shore power, također trofazno 400VAC / 50Hz.

Nakon spajanja kabela na obalu i provjere ispravne rotacije faze, slijedi automatski postupak kojim se:

1. parametri našeg radnog generatora prilagodjavaju tako da se blisko podudaraju s parametrima shore powera (napon, frekvencija i fazni kut)

2. kad su parametri dovoljno blizu, shore breaker na brodu (na cijem je ulazu shore power izvana se zatvori, te us shore power i radni generator sinkronizirani
3. shore power počinje preuzimati teret broda

4. shore power preuzme cca 80% tereta

5. breaker radnog generatora iskopca, tako da shore power preuzme citav teret broda

6. generator se hladi, isključuje i bude u standbyju.

Pogledajte ovaj pojednostavljeni dijagram na donjem linku da bi bolje razumjeli situaciju:

https://ibb.co/qDSvN3z

Nas problem je 4. tocka.

Nakon što shore power preuzme oko 40% tereta (oko 120kW), shore power breaker na doku iskopca;
A iskopca jer dobije komandu od Earth leakage releja.

Kako radi Earth leakage relej

manual je ovdje-

https://download.schneider-electric...e_Name=51005191AA-08.pdf&p_Doc_Ref=51005191AA

Na Earth leakage relej spojen je Core balanced current transformer (CBCT) koji mjeri vektorski zbroj svih faznih struja. Ako je taj zbroj veci od settinga ( seting se može postaviti od 0,03A do 30A), triggerat ce se Earth leakage relej i naposljetku breaker ce iskopcat.

Inace, kod nas je ovakva situacija:
Kad je setting za relej 5A, relej se aktivira čim shore power preuzme 120kW tereta broda.
Kad ga postavimo na 1A, relej se aktivira čim shore power preuzme 5kW tereta broda.

Btw, Earth leakage relej zamijenjen je novim, tako da to nije problem.
Postoji mala vjerojatnost da je CBCT ostecen, ali to sada ne možemo provjeriti.

Neke napomene:

- Nula od shore powera se ne koristi s obale jer nulu stvara sekundar izolacijskog transformatora

- Pokušao sam uopće ne spojiti masu iz shore power kabineta na bilo koji dio broda

- Pokušao sam spojiti masu iz shore power kabineta izravno na oplatu broda

-Pokušao sam spojiti masu iz shore power kabineta na erath screen izolacijskog trafoa (ovo je preporuka firme koja je pravila brodsku elektroinstalaciju)

- Imajte na umu da trenutačno, kada generatori napajaju brodsku mrezu, nemamo problema s earth faultovima, odnosno nijedan breaker ne tripa

- Je li moguće da na brodu imamo više zemljospoja (koji se zbrajaju) i to aktivira relej curenja Zemlje?

- ispitana izolacija izolacijskog transformatora:
PRIMARNO: sve faze do GND veće od 200MOhms i između faza više od 200MOhms.
SEKUNDARNO: sve faze na GND veće od 200MOhms i između faza nisu mogle testirati jer nisam mogao odspojiti namote.
Izmedju earth screena izolacijskog transformatora i trupa broda: oko 80MOhms

- ispitani kontinuite između namota izolacijskog transformatora:
PRIMAR: između svih namota 0,1Ohms.
SEKUNDAR: nije moguće testirati jer nisam mogao odspojiti namote.

Pitanja:

1. Što sve može uzrokovati to da vektorski zbroj faznih struja nije 0?

2. ÄŒak i ako postoji neki earth fault , ne bi li se to osjetilo samo na sekundaru izolacijskog transformatora, a ne i na primaru? A ako je vektorski zbroj faznih struja na primaru 0, kako bi Earth leakage relej mogao okinuti?

3. Mislim da kad bi povećali setting releja na 30A, relej vise ne bi triggerao. Koje bi mogle biti posljedice toga da setting dignemo na 30A? Imajte na umu da kada brod opskrbljuju generatori, svi brodski potrošači rade i ne trippaju breaker.

4. Je li moguće da na brodu imamo više manjih earth faultova (koji se zbrajaju) i to aktivira Earth leakage relej?

Malo dugo, ali bio bi jako zahvalan ako bi netko mogao pomoći.

Slobodno postavite bilo kakva pitanja. Hvala vam!

1. Da li je izmjeren otpor izolacije primara izolacijskog transformatora prema masi pri 1000V?
2. Dobro bi bilo tripat na obali izvor te onda provjeriti izolaciju kompleta, tj. primara transformatora i spojnih kablova.
Nema smisla to mjeriti multimetrom, treba mjeriti pri naponu od 1000V (Megger).

Earth falult na sekundaru izolacijskog transformatora ne more se prenijeti na primar, ako je transformator ispravan.

Masu broda nije zdravo povezivati s masom na kraju radi moguće galvanske korozije.
Brod je dovoljno dobro "uzemljen" jer je ionako u vodi.

Problem je u primarnom krugu izolacijskog transformatoru, priključnoj kutiji za shore power ili kabel između broda i priključne kutije na kraju...

Na kraju, čudi me poprilično nizak otpor prema masi na primaru izolacijskog transformatora, obično to bude preko 10GOhm pri 1000V.

Da li se koristi trožilni kabel ili tri jednožilna za spajanje primara izolacijskog transformatora na kraj?
Ako se koriste jednožilni kabeli za to, sva tri moraju prolaziti kroz istu rupu na željeznoj konstrukciji (penetracija kabela u brod).

Mislim da bi trebalo provjeriti taj transformator jer tu nešto definitivno ne štima...
Kakav je to transformator ako mu masa nije spojena na trup broda???

1. Da li je izmjeren otpor izolacije primara izolacijskog transformatora prema masi pri 1000V?
2. Dobro bi bilo tripat na obali izvor te onda provjeriti izolaciju kompleta, tj. primara transformatora i spojnih kablova.
Nema smisla to mjeriti multimetrom, treba mjeriti pri naponu od 1000V (Megger).

Earth falult na sekundaru izolacijskog transformatora ne more se prenijeti na primar, ako je transformator ispravan.

Masu broda nije zdravo povezivati s masom na kraju radi moguće galvanske korozije.
Brod je dovoljno dobro "uzemljen" jer je ionako u vodi.

Problem je u primarnom krugu izolacijskog transformatoru, priključnoj kutiji za shore power ili kabel između broda i priključne kutije na kraju...

Na kraju, čudi me poprilično nizak otpor prema masi na primaru izolacijskog transformatora, obično to bude preko 10GOhm pri 1000V.

Da li se koristi trožilni kabel ili tri jednožilna za spajanje primara izolacijskog transformatora na kraj?
Ako se koriste jednožilni kabeli za to, sva tri moraju prolaziti kroz istu rupu na željeznoj konstrukciji (penetracija kabela u brod).

Mislim da bi trebalo provjeriti taj transformator jer tu nešto definitivno ne štima...
Kakav je to transformator ako mu masa nije spojena na trup broda???

Odlicne sugestije koje nazalost sad ne mozemo isprobati jer vise nismo spojeni na shore power.

Ja sam takodjer dojma kao i vi - da problem mora biti u primarnom krugu izolacijskog transformatoru, priključnoj kutiji za shore power ili kabel između broda i priključne kutije na kraju.

Trafo je dosta nepristupacan pa ne mogu tocno vidjeti spoj njegove mase i trupa broda.

Inace, spajali smo se na shore power prije 3-4 mjeseca i sve je bilo u redu (iako ne znam kakve su zastite koristene sa njihove strane tada).

Za spajanje na kraj, koriste se po dva kabela (125mm2) za svaku fazu.

Zasto sva tri jednozilna moraju prolaziti kroz istu penetraciju??? Ovo mi je zanimljivo...

Zasto sva tri jednozilna moraju prolaziti kroz istu penetraciju??? Ovo mi je zanimljivo...
Pa to bi morao znati, oko jednožilnog kabela se inducira magnetsko polje, a kada je riječ o izmjeničnoj struji, to inducirano magnetno polje zagrijava ćelik.
Kad kroz istu penetraciju prolaze sve tri faze, magnetsko polje se potire.

Kablovi mogu prolaziti kroz različite penetracije samo ako je pregrada od nemagnetskog materijala (inox, aluminij itd.).
Primjerice, neki veći motori imaju priključak za jednožilne kabele, ali je kućište od aluminija pa onda nema problema.

Istosmjerno napajanje nije problem jer je generirano magnetsko polje statično.

Ali se može napraviti megger test primara izolacijskog transformatora... ;)

Pozdrav,

Spomenio sam to u prvom postu:

ispitana izolacija izolacijskog transformatora:
PRIMARNO: sve faze do GND veće od 200MOhms i između faza više od 200MOhms.
SEKUNDARNO: sve faze na GND veće od 200MOhms i između faza nisu mogle testirati jer nisam mogao odspojiti namote.

- ispitani kontinuite između namota izolacijskog transformatora:
PRIMAR: između svih namota 0,1Ohms.
SEKUNDAR: nije moguće testirati jer nisam mogao odspojiti namote.

Pa to bi morao znati, oko jednožilnog kabela se inducira magnetsko polje, a kada je riječ o izmjeničnoj struji, to inducirano magnetno polje zagrijava ćelik.
Kad kroz istu penetraciju prolaze sve tri faze, magnetsko polje se potire.

Kablovi mogu prolaziti kroz različite penetracije samo ako je pregrada od nemagnetskog materijala (inox, aluminij itd.).
Primjerice, neki veći motori imaju priključak za jednožilne kabele, ali je kućište od aluminija pa onda nema problema.

Istosmjerno napajanje nije problem jer je generirano magnetsko polje statično.

Nazalost, ne, to nisam znao i ne bi mi vjerojatno nikad palo na pamet da bi zagrijavanje celika moglo biti toliko bitan faktor da sva 3 kabela moraju proci kroz istu penetraciju.

Pri kojem naponu je mjerena izolcija?
Za to nije dovoljan univerzalni instrument jer to treba mjeriti pri visokom naponu, za 400V radni napon treba biti napon barem 1000V.

Očigledno earth screen nije spojen na masu broda. Treba ga spojiti na masu broda pa ponoviti megger test primara.
Lako moguće je da je proboj između earth screena i primara...

Izolaciju između faznih namota nije potrebno mjeriti jer su namoti na različitim stupovima, tj. nema između njih dodirnih točaka.

Na kraju, prilikom spajanja na shore power je itekako napraviti vizualnu provjeru izolacije kablova da se uoče oštećenja.

Za to nije dovoljan univerzalni instrument jer to treba mjeriti pri visokom naponu, za 400V radni napon treba biti napon barem 1000V.

Očigledno earth screen nije spojen na masu broda. Treba ga spojiti na masu broda pa ponoviti megger test primara.

Izolaciju između faznih namota nije potrebno mjeriti jer su namoti na različitim stupovima, tj. nema između njih dodirnih točaka.

Na kraju, prilikom spajanja na shore power je itekako napraviti vizualnu provjeru izolacije kablova da se uoče oštećenja.

Megger je napravljen s 500V.

Moze,ponovit cemo test s 1000V i provjeriti izolaciju između primara i earh screena.

Privjerit spoj earth screena i mase nece bit lako s obzirom na pristupacnost.

Evo rezultata Meggera s 1000V:

Primar - masa oko 150MOhms
Primar - earth screen oko 100MOhms
Earth screen - masa 0,21MOhms

Primar - masa oko 150MOhms
Primar - earth screen oko 100MOhms
Earth screen - masa 0,21MOhms
Predpostavljam da je transformator izveden sa zračnim hlađenjem, što je najčešće na brodu...
Za takav transformator su to prilično loši rezultati, a sumnjivo mi je i tih 50MOhms razlike...
Ne bih rekao da je transformator propisno uzemljen, tj. da je uzemljen s barem 50mm2 žicom na masu broda.

Kod takvih transformatora obično otpor izolacije treba biti veći od 1GOhms...
Izgleda da u vašem slučaju transformator treba čišćenje (naročito izolacijskih nosača terminala.

Predpostavljam da je transformator izveden sa zračnim hlađenjem, što je najčešće na brodu...
Za takav transformator su to prilično loši rezultati, a sumnjivo mi je i tih 50MOhms razlike...
Ne bih rekao da je transformator propisno uzemljen, tj. da je uzemljen s barem 50mm2 žicom na masu broda.

Kod takvih transformatora obično otpor izolacije treba biti veći od 1GOhms...
Izgleda da u vašem slučaju transformator treba čišćenje (naročito izolacijskih nosača terminala.

Je, zracno je hlađenje.

Kažem opet, teško je vidjeti to uzemljenje.

Vidjet ćemo što se da napraviti što se tiče čišćenja, to će biti pravi poduhvat.

U svakom slučaju, hvala vam na ekspertizi, pomogli ste!

Back