Casnici sa SSS-om, problemi u skolovanju pomoraca

Postovanje kolege.Bravo za mail. i ja iman nesricu da san 5 god "vijecni" sekondo i firma me oce vancat ali neemoze. Svaka cast ovima sto su zavrsili visu ili fax,ali mogla bi vlada i nama malo pomoc po ovemu pitanju.(iskustvo+tecaji itd.) moramo se borit za ovo jer ce nas prigazit vrime .

po bolonji upisati se moze kao izvanredan student, bez ikakvih obaveza pohadjanja nastave, oko 1000Eura godina.

Po bolonji sam upisao tu u Zadru prije par godina ali nisam moga izaci na ispite jer nisam bio na predavanjima. Obzirom da je to bila prva godina po bolonji mo?žda se do sada nesto i prominilo, nisam gledao a rekli su mi da "rade" na tome kad sam se pobunio zasto su mi uzeli solde a ne daju mi izici na ispit. Semestar je u ono vrime bio 3500 kn. Nisu mi ni priznali 9 ispita sto sam polozio u Sibeniku a ispis ocjena sam uredno donio od splitskog sveucilista (fakultet u Zadru je prizna ali profesori nisu).

kolega kad si zavrsio srednju skolu...koje godine?

nisan se htio ukljucit ali moram jer ne mogu ovo vise slusat... ima san na brodu chiefa nasega...jasno... i on je zavrsio tu dopisnu visu i onda je nama svima solio pamet po brodu kako je on najpametniji i tako to... a ljudi moji dok smo mi grijali klupe i zavrsavali vise skole vi ste mlatili lovu i bili ste face kad bi dosli doma jer ste imali vise love od nas studenata i zato san za to da se bez vise nista ne moze pa ko voli nek izvoli... svak moze zavrsit ako se malo potrudi znam iz iskustva jer su samnom studirali takvi tupani ali i oni su zavrsili sto znaci da se moze... zato san protiv da se postaje chief bez vise i taj zakon neka se ne minja... ima pametnijih stvari u nasem pomorstvu za prominit...sad cu popusit ban ali briga me jer su me ovi vasi postovi iznervali... pozdrav!!!!!!!

Last edited by a moderator:
Dalmatinac 2007

eto patriote ima san isti problem jer oni cigani su zahtijevali da moran biti na predavanju,i nisu mi tili dat kao izvanrednom studentu da izaden na ispit,opet ona foliranska profesorska posla,(iako san upisa redovno 2001 visu i iman nesto polozeno i sve odslusano iz prve godine eto,svi koji su tad upisali znaju koliko je to bilo neodgovorno i neozbiljno,jer prof nisu nekad ni dolazili iz rijeke,)ia ako se ne varam bilo 3670 za semestar uglavnom godina 1000eura,pa da se ja sa bolesnicima i frustriranim prof ,

i GEGO ako si protiv,onda se raspravljaj sa nama i ne soli nam pamet a vidin ja da ti i imas nesto protiv zadra zato molim te ima dosta tema,odite tamo na neku di se raspravlja teoretski kolika temperatura settling tanka triba bit,a ti im objasni sa akademskog stajalista

Last edited:
Po bolonji sam upisao tu u Zadru prije par godina ali nisam moga izaci na ispite jer nisam bio na predavanjima. Obzirom da je to bila prva godina po bolonji možda se do sada nesto i prominilo, nisam gledao a rekli su mi da "rade" na tome kad sam se pobunio zasto su mi uzeli solde a ne daju mi izici na ispit. Semestar je u ono vrime bio 3500 kn. Nisu mi ni priznali 9 ispita sto sam polozio u Sibeniku a ispis ocjena sam uredno donio od splitskog sveucilista (fakultet u Zadru je prizna ali profesori nisu).

Je li vidis ... o čemu pisu tzv instant pomorci? Pisu o sebi samima a vi jebeno intelektualno nadareni pišete o nama. Je li vidiš u toj svojoj glavini razliku? I onda kada već zeliš nesto napisati nemoj podcijenjivati i ne nazivaj me instant pomorcem ... ti pomoći ni Dalmos sa svojim rezanjem niti svi ti oko tebe. A fala bogu, imačeš mi vremena sve to objasniti. BTW predlozi Dalmošu da za vas napravi posebne majice po mogučnosti sa roza uzorkom da vas lakse prepoznam..

Dalmatinac 2007

eto patriote ima san isti problem jer oni cigani su zahtijevali da moran biti na predavanju,i nisu mi tili dat kao izvanrednom studentu da izaden na ispit,opet ona foliranska profesorska posla,(iako san upisa redovno 2001 visu i iman nesto polozeno i sve odslusano iz prve godine eto,svi koji su tad upisali znaju koliko je to bilo neodgovorno i neozbiljno,jer prof nisu nekad ni dolazili iz rijeke,)ia ako se ne varam bilo 3670 za semestar uglavnom godina 1000eura,pa da se ja sa bolesnicima i frustriranim prof ,

i GEGO ako si protiv,onda se raspravljaj sa nama i ne soli nam pamet a vidin ja da ti i imas nesto protiv zadra zato molim te ima dosta tema,odite tamo na neku di se raspravlja teoretski kolika temperatura settling tanka triba bit,a ti im objasni sa akademskog stajalista

neman ja nista protiv nikoga nego govorin kako je... i samo kazen da visu nije problem nikome zavrsit... a ti si neki puno pametni... naslusa san se ja takvih filozofa...

e i zaboravia san ti reci da mlatin i sad ogromnu lovu ,nego mi je malo ako mi firma daje avancamenat,i jos vise love ko su onda ovi u vladi da nam nedaju naprid,samo na tvoju zalost i tvoj glas protiv seniora sa sss ubiti na tvoju ljubomoru,zakon ce se minjat ubrzo eto znam iz prve ruke na tvoju zalost,a bice si se i naslusa filozofa u dva ugovora koliko imas da si i sam posta
aj zivia i nadam se da i pusti nas ti iovako imas sve rijeseno,i nemas se zasto zaliti,ovde na ovom forumu trebamo biti solidarni a ne biti jedan protiv drugoga

zivia prika

@gego
Evo idim da se zakuvala ova tema pa bi volia da ne ide dalje u ovakvome losemu tonu.
Gego, nisi ti kriv ni ostali sta imamo kurcev sistem skolovanja ali nemozes opet upirat po tome da se mora mora visa ako mislis navigat. Ja sam ima svakakva iskusta i vidia sam da nema pravila, moze neko imat visu ali ako ga ne ide zavraga mu deset visa, a isto tako sam bia sa hrvatom kapom bez vise koji je dilia lekcije svima na NCL zato jer je ima iskustva vise nego svi oni zajedno sa njihovim skolama, a opet su ga drzali jer je zna sta govori i radi. Skola nije mjerilo ali nazalost bez nje se ne moze naprid ali je jako glupo dilit ljude po obrazovanju jer jedan chief kuverte sa 15 godina iskustva kad dodje na visu pomorsku onda mu mogu se sve profe poredat i cuclat mu kitu sta se tice iskustva na brodu, a njihove teorije i formule mogu prodavat drugima. To sta je neko pocea navigavat odma posli srednje pomorske i to sta je kupia dobar auto to nije mjerilo nicega, a to sta si ti slinia na nekoga ko vozi dobar auto nakon godinu dana muke i sranja na brodu to je tipicno za sve tulipane koji gledaju pomorce samo kroz aute i motore i zato nemoj kakit po ljudima koji se tope cili zivot i stenju jer nemaju tu jebenu visu, a kako to da englezi sa tecajevima dodju do kapetana na jahtama i mlate po 18000e misecno i imaju kuce koja nijedna nije ispod miljun eura, a sve to bez srednje skole a kamoli vise pomorske. Nemam ja nista protiv tebe ali nemoj generalizirat stvari. Sta se tice Zadrana, ima ih i ovakvih i onakvih ka i Splicana i Rjecana i svih zivih.

Imam višu školu (ing.elektrotehnike FESB Split) i nikada nisam smatrao da sam a priori bolji od ljudi koji je nemaju,generalno govoreći.Istina je isto tako da u ovih zadnjih 6 godina na moru ja nastojim učiti od strojara (bilo izravnim pitanjima ili pukim promatranjem),a da bi dobio sve ono što nisam učio u školi,a tiče se strojarstva općenito.Plus knjige+Internet.Za mene je to po onoj sintagmi: "Nauči brod da bih ga mogao voljeti",odnosno da ponekad dobro poznavanje nekog sistem overall štedi živce bar malo,ako već ne vrijeme.

@Iguazu

Nije fer praviti razliku izmedju ljudi koji su na brod došli iz nemogućnosti normalnog zaposlenja u struci na kraju(ja npr.) i onih koji su to planirali (ili je netko planirao za njih) prije srednje škole.Jer kad mene sekondo iz gvardije zove jer ne može sa Damatic-a nešto otvoriti,zatvoriti,startati,prebaciti u neki mod rada i već što ne, gubi se ta podjela.Ja sam (i svi električari) tada njegova produžena ruka.Sistem koji mu treba,i ljudi koji ga servisiraju.I ništa više od toga.
Ja sam plaćen kao sekondo (NCL) i misli da obzirom na opseg problema i prebačenih poslova strojara -servisi elektrohidrauličkih ventila (sa aktuatorima ) to nije nepošteno.

@Iguazu

Bili smo traženi napisao je kolega u postu neki dan prije,pa ako je tako onda su valjda potrebe industrije bile te koje su tu istu potražnju generirale.Ne vidim što je loše s tim.Neka se daju valjani argumenti i predloži tko bi trebao obavljati te poslove,ako se već rečenicom sugerira da smo suvišni,ili možda preplaćeni.Sve je otvoreno za raspravu.

Možda je malo udaljeno od glavne teme,no smatrao sam da se otresanje na električare (iako ne podržavam originalni stav drugog kolege koji je doveo do tog komentara) nije u redu.

electricalA
ma stari malo smo se zapjenili a zanista nam svi ovisimo jedni o drugima na brodu,i isto ka i ti pitan elektricare kad nesto neznam sam risit tako da ga ne triban zvat drugi put za isti problem,na carnivala,primjer nema nista sa hidraulckoelktricnim ventilima osim sto ako pregori kartica je promini sa novon,ili elektromotore overholiraju lezaje strojari,govorim samo primjer,kad smo na brodu radimo ka tim,i od kad navigam tako se postavljam,znaci tim ne pojedinac,i nikad neman problema sa nikin,kad se nesto popravi ne izlazem to ja sam napravia,nego kazem mi smo napravili,itd ali to je druga tema,ovde je bila tema PROBLEMI POMORACA SA SSS,eto gospodo volia bi se da se vratimo na tu temu,bez vridanja nego samo korisne iformacije,jer mi smo buduca udruga i tribamo biti mi pomorci solidarni jedni sa drugima,sutra ce mozda covik sa vison imat problem sa porezon prvi cu stat za njega jer zelin bit solidaran eto ljudi moji

Idući tjedan ću se zaletiti do faxa pa ću viditi dal se što prominilo. Planirao sam ubrzanu u Splitu ali više neće biti predavanja u 9. misecu. Kažu da je sada slab interes pa se možda i ukine ubrzo.
Da nam daju izlaziti na ispite tu u Zadru bilo bi prva liga. Što se tiče vremenskog perioda studiranja izađe te na isto, i ubrzanu je teško završiti ispod 3 godine.

ali isto prika,mislim i da ima ispiti u zd to je ok ali triba to odslusat jer san ti ja bija dole u st 2005 pokaza indeks sa svim potpisima i odslusanom prvon godinom,ona jedna zenska malo jaca mi je rekla da oni to ne priznaju,i meni prakticki svaki put kad dodem doma triba bi preselit familiju na 2 miseca u st e to mi je vec veliki problem a i trosak,jebiga,a ovo u zd ako si upisa mores stavit da ti miruje uz ugovor da si bia na brodu e sad neznan koliko dugo,ma uopce se necu zivcirat

........a ove druge triba sto prcaju triba pustit znas onu pametniji popusta,aj covik gustaj

Ne pali taj sistem vise moj prijatelju, zbog toga danas ludi vladaju :mad:

Aj recite vi meni sta ucinit u ovoj situaciji. Imam Visu, navigam vec priko 8 godina u offshore-u, sve su to brodi bili ispod 3000 GT, no kako se svaki dan sve vise razvija tehnologija tako je dosa dan da i PSV pocinju biti preko 3000 GT sve cesce. U konkretnom slucaju E.R. gradi par brodova preko 3000 GT, koji nisu nista posebno dimenzijama veci od ovih trenutnih, recimo nekih 15-20 metara u duzinu i jedno max. 5 u sirinu. Da bi ja tu bio zapovjednik ja bi trebao ponovo navigat kao sekondo jedno 2 godine da bih uopce mogao izaci na L.K. polagati Kapetanski. Ko je tu lud?
Sranje u nasem sistemu, sa Visom ili bez nje :udriglavom

Imam završenu višu pomorsku školu, a upisa san je kako me nebi ova država zajebavala oko napredovanja na brodu. Sad ću ić prvi put za asistenta. Šta se mene tiće može se komodno vratit stari zakon, ja uvik rečen neka naših ljudi. Za sebe se osobno ne bojin jer san je završija za svaki slučaj jer nevirujen ovoj državi ama baš ništa. Brodova ima koliko očete i posla će bit za svih. Al vidin na ovome forumu mržnju ljudi prema onima koji imaju tu višu školu koja u ovin trenucima vridi zlata (ljudi sa višon i bez nje imaju jednako pravo glasa i svoga mišljenja). Sritno u promjeni zakona.........
Pomorce su uveli u porezni sustav, znači oporezuju nam zarađeni novac a oni nedaju ljudima da prođu taj prag sekonda (država je u banani, fali love, ako bi bilo više čifova znači stavili bi više u državni proračun jer šta pomorac više zarađuje i njima bi bilo bolje, nerazumin........).
Ako vrate stari zakon past će zainteresiranost za upise na pomorskome fakultetu, neznan kako će to prihvatit glavešine u takvim ustanovama i oni koji žive na račun pomorskog fakulteta npr. u Splitu (znamo kakva se tamo vrti lova od ubrzane više, možda neki i neznaju al uvjerija san se na svoje oči).

Roze majice na prosvjedu.........objašnjenje zašto roze jer mi je smišno?
Famozna viša.........pa nije ovo red carpet
Intelektualci sa višon.............ma kakvi intelektualci, ljudi su rekli samo svoje mišljenje šta večini neodgovara.
Prcanje, prkose drugima.......ma šta ljudi pričate, ko ode koga prca?

Smirite strasti,prepucavajte se prek PM-a sto se mene tice ali javno mi se nemojte.Netrebaju svi vidit sto mislite,neke stvari da ali ovakvo sigurno ne.

Hvala

Asistent, sretno sa prvim brodom,svaka cast sto si da visu,. ova tema je da pisemo savjete,misljenja ,pomazemo itd.
Ja san na ovoj brzoj i stvarno se to moze zavrsit samo triba malo stisnut zube, a isto bi voli kad bi dosa zakon da se sa iskustvom i ispitima moze polagat za 1.oga casnika stroja/palube jer san vidi starije i iskusne koji stvarno znaju i znali bi kad bi ih se vancalo. tako je pri bilo zasto nebi i sad,i zasto se to moze u drugin zemljama ,a u nas ne.

Ma brza viša je ok kad su ljudi prisiljeni na to, to je triba bit ka neki tečaj al to je ispalo ka i normalno školovanje al je sve to nabijeno u kratkom vrimenu i puno materijala nepotrebnog za ljude kojima treba taj brevet. Šta se tiće te ubrzane to je dobra ideja i ja je podržavam ko može podnit te troškove al program triba još srizat.
Naravno da ljudi sa 10-15 godina navigacije imaju znanja i iskustva da budu prvogi palube/stroja, znanje se i skupi na brodu a ne u klupi, klupa pomaže da kad se dođe na brod da se neke stvari shvate brže i jednostavnije, al i to nemora značit..........

@srelec
Po tebi ispada da su strojari visak na tim jedinicama. Predlozi firmi da u makinji budu samo elektricari ili elektronicari. Mozda jednoga dana dodje i to vrime samo ja jos nisam vidia ni cua da na brodu su u makinji samo elektronicari.

Back