Di jos da trazin

Pozdrav svima koji sudjeluju u raspravi prije svega

Ma gledajte ovo sam napisao ponukan jednom firmom (iz zemlje skandinavske) s kojom sam nedavno pregovarao o ukrcaju nize posade na njihove brodove. Nakon sta su zatrazili od nas i jos nekih agencija izvan hrvatske da im posaljemo wage scale dobili smo sljedeci odgovor. Hrvatska posada je preskupa za nase brodove.

Primjera radi placa za mornara koju smo im mi poslali uz ugovor 2-2 mjeseca kako su trazili je bila 100-150$ dnevno (placa samo na brodu) zavisi o iskustvu i senioritiu pomorca na toj firmi s godinama rada.(dakle 100$ pocetna a 150 nakon par godina rada na firmi) Na sta su isti odgovorili da su im filipinci 50-75 dolara dnevno (samo na brodu placeni) i da su nasi ljudi preskupi. (ponavljam za pozicije se trazi iskusni kadar mornara a ne ljudi koji idu prvi put na brod)

Sta se tice zasttite njihove i njihovog sindikata tu smo sami krivi jer vec godinama se zalimo a stolujem nam ista grupa ljudi na vodecim pozicijama i ''bore'' se za nasa prava putovanjima po sastancima u cilom svitu. Ali to je vec davno prozvakana prica koju vise nebi nikad htio dovesti u doticaj sa svojim imenom.

Naravno da nitko nebi bio sritniji da se moze nase ljude ukrcat na brod ali problem je da smo im ponudili ponavljam da mozemo naci iskusne pomorce koji bi radili za 50 dolara dnevno sta je 1500$ misecno i ako to podilis s 2 dobivas 750$ misecno, sta je 4200kn okvirno i od toga oduzmes davanja drzavi dodemo do racunice da je to placa manja nego da radis na kasi u Todorica.

Eto to je kako ja vidim situaciju

Lip pozz

Sve to stoji i drzi vodu, ali namece se pitanje da nase posade (tu mislim na casnike) ce biti sve manje i manje, jel stekao sam dojam da vecina brodskih kompanija uzimaju filipince i ostale, a nas europljne sve manje bez obzira na placu. Ja trazim kadeturu i saljem na sve strane ali ne ocekujem ukrcaj tako brzo ako i ikad. Vidio sam na oglasima npr za V-ship ima brodova koji su FULL CREW FILIPINO, sto govori da su brodovi postaju iskljucivo jednonacionalni. Mnogo stranih kompanija kao npr. NYK imaju svoje pomorske fakultete na Filipinima sto dovljno govori na kogu u buducnosti racunaju.
Njih ima 99 miliona a standard je puno manji nego u RH. Moje misljenje je da u buducnosti ce oni ciniti 60-70% posade na brodovima ako ne i vise. Vec sada imaju preko 400 000 pomoraca s intencijom rasta. Nasi decki jako tesko dolaze do kadeture jedino ako nemaju debelu vezu ili ako im se stvarno ne posreci. Mislim da bi RH trebala reducirati pomorske skole i fakultete i mozda ostaviti jedno uciliste koje ce biti u vezi s nasim brodarskim kompanijama iz kojeg ce se crpiti kadar koji nece morati cekati na kadeturu po godinu dana i vise, vec odmah po zavrsenom skolovanju na brod. Doslo je do promjene trenda u svjetskoj ekonomiji gdje se gleda sto jeftinije proci u svakom segmentu a vozarine su dosta niske pa se nema novaca za kadete. Ovo je moje vidjenje stvari, ako sam negdje pogrijesio neka me kolege isprave, ali opci dojam je da buducnost mladih hrvatskih pomoraca nije bajna.

A cuj malo koji kadet hrvat ce na brod za 500usd kao sto imaju filipi. Ja sam prvi isao kao mornar(i tu sam pogrijesio) . Drugo sto sam pogrijesio je sto sam kadeturu radio na domacoj firmi jer sam tu samo vidio kako se NE RADI.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

A cuj malo koji kadet hrvat ce na brod za 500usd kao sto imaju filipi. Ja sam prvi isao kao mornar(i tu sam pogrijesio) . Drugo sto sam pogrijesio je sto sam kadeturu radio na domacoj firmi jer sam tu samo vidio kako se NE RADI.

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

A gle ja sam radio na njemackom kruzeru kao konobar gdje sam vidio kako se radi, znaci zestoko po 11 sati i vise, ali svaki pocetak je tezak. 500 dolara je malo ali tu stjeces iskustvo, koje je sada u doba krize sve skuplje za kompanije. Svaki onaj tko misli poci na brod danas treba muski prihavatiti da nisu vise bajna vremena vec da je zestoka konkurencija i da nismo Bogom dani. To sve radis da bi mozda za nekoliko godina mogao si reci pa ajde isplatilo se..

Ima jedna dobra stvar sta su i Filipi sve skuplji,primjera radi kod mene na AHTS,Filip nostromo 4000 usd, sekondo Filip sa Dp 350usd daily...
Ne bi reka da je to jeftina radna snaga...

Sve to stoji i drzi vodu, ali namece se pitanje da nase posade (tu mislim na casnike) ce biti sve manje i manje, jel stekao sam dojam da vecina brodskih kompanija uzimaju filipince i ostale, a nas europljne sve manje bez obzira na placu. Ja trazim kadeturu i saljem na sve strane ali ne ocekujem ukrcaj tako brzo ako i ikad. Vidio sam na oglasima npr za V-ship ima brodova koji su FULL CREW FILIPINO, sto govori da su brodovi postaju iskljucivo jednonacionalni. Mnogo stranih kompanija kao npr. NYK imaju svoje pomorske fakultete na Filipinima sto dovljno govori na kogu u buducnosti racunaju.
Njih ima 99 miliona a standard je puno manji nego u RH. Moje misljenje je da u buducnosti ce oni ciniti 60-70% posade na brodovima ako ne i vise. Vec sada imaju preko 400 000 pomoraca s intencijom rasta. Nasi decki jako tesko dolaze do kadeture jedino ako nemaju debelu vezu ili ako im se stvarno ne posreci. Mislim da bi RH trebala reducirati pomorske skole i fakultete i mozda ostaviti jedno uciliste koje ce biti u vezi s nasim brodarskim kompanijama iz kojeg ce se crpiti kadar koji nece morati cekati na kadeturu po godinu dana i vise, vec odmah po zavrsenom skolovanju na brod. Doslo je do promjene trenda u svjetskoj ekonomiji gdje se gleda sto jeftinije proci u svakom segmentu a vozarine su dosta niske pa se nema novaca za kadete. Ovo je moje vidjenje stvari, ako sam negdje pogrijesio neka me kolege isprave, ali opci dojam je da buducnost mladih hrvatskih pomoraca nije bajna.

1001717_512576435505114_1620498840_n.jpg

haha :D

niramr
Ima jedna dobra stvar sta su i Filipi sve skuplji,primjera radi kod mene na AHTS,Filip nostromo 4000 usd, sekondo Filip sa Dp 350usd daily...
Ne bi reka da je to jeftina radna snaga...

Pazi ja mislim da je njima i cilj da ih se Å¡ta viÅ¡e utrpa za male novce onda danas sutra kad ih recimo bude koja milja i po brodima i uredima onda če oni udrit zahtjeve za većin plačama itd. brajo imat če mornar 2 3 k dulor min nisu oni ludi oglođat če uÅ¡i onima u kompaniji :D hahahah

Last edited:
Davno su oni radili za saku rize cini mi se da je sad obratno,da ne govorimo koliko im je jak sindikat,sta sve imaju na brodu za razliku od nasih ljudi,koliko im se postuju prava (prekovremeni,hrana pa cak i alkohol),daleko smo mi cak i od njih.Ovo je slucaj na jednoj od domacih kompanija gdje ima mjesane posade (nasi top4),plate su im jace nego nasima na istim pozicijama.....o drugome ne bih.

oprosti, a koliko bi to kadet trebo imat ? i filip se udara nogama u guzicu kad ima 500 ko kadet...

svi odi kolege casnici i strojari su bili jednom kadeti i asistenti... neki i po dva puta... i sa manje od 500 dolara. ja sam recimo ucinio godinu kadeture na domacoj i kopanja garbuna rukama, pa sest mjeseci mornara da skucam pare za brevete, pa opet sest mjeseci kadeture na stranoj sa svim brevetima od casnika (za koje sam moro posudit jos malo para) i preporukom barbe i cifa da me avancaju za treceg... pa sam opet osto kadet... i bio sam kuco i nisam sro previse da me ukrcaju ponovo.

a danas je prvo pitanje ima li internet na brodu jer nedaj boze da se facebook ne apdejta i klikne lajk nekome, kolika je placa je drugo pitanje, e jeli onda lng/lpg/offshore/putnicki tek je na zadnje mjesto pao crude i produkt, kemiju nedaj boze ako nije stolt, a bulkere i kontejnere je fuj to spika... a tek zadnje pitanje je sta ja odje moram radit...

istina je da jako puno nasih momaka cini veliku gresku misleci da ce na kadeturi skupit neke pare i vratit se doma sa ajfonom, rejbankama i kupit motorin neki sa milion kubika... hoce :) al u pindjicima... na kadeturi se sporkava matrikula i tu godinu odradis za brevete.... koliko je to puta, ne samo ovdje, ponovljeno vise i vrapci na grani to zvizducu

a da mjesta nema jebiga nema sad...

Pazi ja mislim da je njima i cilj da ih se Å¡ta viÅ¡e utrpa za male novce onda danas sutra kad ih recimo bude koja milja i po brodima i uredima onda če oni udrit zahtjeve za većin plačama itd. brajo imat če mornar 2 3 k dulor min nisu oni ludi oglođat če uÅ¡i onima u kompaniji :D hahahah

pa normalno... preplavi trziste i onda kad ih ima dovoljno rec... e sad stani malo strikane, sad cemo mi ovako, pa onako, pa ces ti to nama sve dat sto mi trazimo jer cemo mi paso pasoo kobajan pasoo i ostalima javit i nasem sindikatu pa ce svi potegnit rucnu a tvoji brodi nece plovit... to je sindikat koji oni kopiraju od amerikanaca, tocno onih sto na mercedesa brabusa naprdi kuku za vucu i sa njim vuce cimu jer nece na ruke

Last edited:
razvila se tema lipo

eto, samo nekako je posta problem zaposlit se bilo di u svitu, ne samo na brodima

ma mora bit negdi neki rudnik di primaju raširenih ruku, nedajte se judi:D

ja isto virujen da masa misli ic na brod i vratit se kuci ka frajer pun para, ka ono,pomorac, frajer, pun ka brod i te finte sta more prodavat po kaficima.pa kad skuze da nije tako onda se olade.ja jos nisan bija na brodu al mi je velika zelja, jer odmalena san to tija samo eto zivot je neke druge karte poslozija dosada.i recimo u mom slucaju mogu rec da nebi isa samo radi place vec radi tog nacina zivota, plovidbe, putovanja, svega neizvejsnog sta se more dozivit.posto san putova u zadnjih par godina, ne morem, skuzija san da smo mi u biti generalno gledajuci kad smo van hrvatske puno normalniji ljudi, dok ovi frajeri talijani, spanjolci, francuzi,njemci to je teska bagra kad skuzis ih ka ljude.uvik ima pravilj ljudi svigdi al ja govorin sad iz vlastitog i dozivljenog iskustva.za te filipince mislim da su ka recimo klan koji ima naum kojeg misli provest u djelo.sustavno i potiho, ono bas ciganski.a onda cemo fasovat mi ka kojot iz crtica.ja se nadam ipak ukrcaju i tom zivotu pomorca a ne samo zanimanju ppomorca.jer ako cemo gledat kroz posa vjerovatno se i vise ne isplati toliko.a pogotovo sta ova drzava pljacka ka nijedna druga

Thanks for your enquiry.
Unfortunately no opportunity in our fleet. All our Cadets stem from a training school in Sri Lanka (with whom we have a contract that we have to honour).

But perhaps you might want to check with the following Swiss ship managers regarding their opportunities?

ABC Maritime AG
1 Rue Perdtemps
CH-1260 Nyon
Switzerland
Tel. +41 22 365 71 80
Fax +41 22 365 71 88
E-mail: fg@abcmaritime.ch

Suisse-Atlantique Sté de Nav. Marit. SA
Av. des Baumettes 7
Case postale 48
1020 Renens 1
Switzerland
Tel. +41 21 318 2201
Fax +41 21 318 2279
Email: activity@suisse-atlantique.ch

Sorry for no better news from our side and wishing you all the best for your marine career

Best regards

Elise BARISKA
Crewing Dept

Enzian Ship Management AG
Bremgartnerstrasse 7
8003 Zuerich
Switzerland

.......................................................................

Kad ovo citam mislim da stvarno imamo sve manje sanse. Cini mi se da vec su im i Filipinci skupi pa idu sirom Azije.:udriglavom

Probaj pitat na federlines meni se brat nedavno vratia sa kadeture, negdi su na Žnjanu mislim, ali plaćom se nećeÅ¡ usričit, znam da krcaju naÅ¡e kadete, a bolje iÅ¡ta nego niÅ¡ta

Bia san u feedrlines, je to je modin ukrcaj i krca ti Kap.Cvitanovic ima moje papire od 7 mjeseca i jos mu dolazim osobno i telefonski, ali prvi put kad sam dosao odma je reka ostavi papire, ali ti nece biti nista.

Pozdrav ekipa.Evo sad me zva Stiv iz Rijeke da traži dva kadeta na neki manji tanker po Mediteranu i da je ukrcaj kroz dva tri dana.Meni je nesto drugo u planu pa sam odbio.Javite se na 051 255 587 ako je netko zainteresiran.

Jutros sam svratio do pomorskog faksa u Rijeci i vidio oglas da Dinamarin trazi kadete palube. Tko je zainteresiran, neka se javi Vlatki Sanko na br. 051 321 095. Sretno!

Mali je broj onih koji su se ukrcali odmah ili u kratkom vremenskom periodu, ja sam svoju sricu trazija priko 9 miseci i 1000000000 tel. poziva , kredit sam diga da bi ima od cega zivit ..... nije bilo lako ali ako nesto stvarno hoces onda usmjeri svu svoju energiju u tom pravcu i sansa ce doc, najvjerovatnije kad se najmanje nadas ...

ima li tko još kakvu insajdersku inf, cili split san obiša , a u ri,zd, zg san zva, nigdi ništa

E ali kad recu da nista onda cekas 20dana pa opet i neka ti ne bude bed....na netu isto uzmi adrese pa salji...nemoj se ogranicavat na hr

Back