Hazelwood
New member
Pozdrav svima koji sudjeluju u raspravi prije svega
Ma gledajte ovo sam napisao ponukan jednom firmom (iz zemlje skandinavske) s kojom sam nedavno pregovarao o ukrcaju nize posade na njihove brodove. Nakon sta su zatrazili od nas i jos nekih agencija izvan hrvatske da im posaljemo wage scale dobili smo sljedeci odgovor. Hrvatska posada je preskupa za nase brodove.
Primjera radi placa za mornara koju smo im mi poslali uz ugovor 2-2 mjeseca kako su trazili je bila 100-150$ dnevno (placa samo na brodu) zavisi o iskustvu i senioritiu pomorca na toj firmi s godinama rada.(dakle 100$ pocetna a 150 nakon par godina rada na firmi) Na sta su isti odgovorili da su im filipinci 50-75 dolara dnevno (samo na brodu placeni) i da su nasi ljudi preskupi. (ponavljam za pozicije se trazi iskusni kadar mornara a ne ljudi koji idu prvi put na brod)
Sta se tice zasttite njihove i njihovog sindikata tu smo sami krivi jer vec godinama se zalimo a stolujem nam ista grupa ljudi na vodecim pozicijama i ''bore'' se za nasa prava putovanjima po sastancima u cilom svitu. Ali to je vec davno prozvakana prica koju vise nebi nikad htio dovesti u doticaj sa svojim imenom.
Naravno da nitko nebi bio sritniji da se moze nase ljude ukrcat na brod ali problem je da smo im ponudili ponavljam da mozemo naci iskusne pomorce koji bi radili za 50 dolara dnevno sta je 1500$ misecno i ako to podilis s 2 dobivas 750$ misecno, sta je 4200kn okvirno i od toga oduzmes davanja drzavi dodemo do racunice da je to placa manja nego da radis na kasi u Todorica.
Eto to je kako ja vidim situaciju
Lip pozz
Sve to stoji i drzi vodu, ali namece se pitanje da nase posade (tu mislim na casnike) ce biti sve manje i manje, jel stekao sam dojam da vecina brodskih kompanija uzimaju filipince i ostale, a nas europljne sve manje bez obzira na placu. Ja trazim kadeturu i saljem na sve strane ali ne ocekujem ukrcaj tako brzo ako i ikad. Vidio sam na oglasima npr za V-ship ima brodova koji su FULL CREW FILIPINO, sto govori da su brodovi postaju iskljucivo jednonacionalni. Mnogo stranih kompanija kao npr. NYK imaju svoje pomorske fakultete na Filipinima sto dovljno govori na kogu u buducnosti racunaju.
Njih ima 99 miliona a standard je puno manji nego u RH. Moje misljenje je da u buducnosti ce oni ciniti 60-70% posade na brodovima ako ne i vise. Vec sada imaju preko 400 000 pomoraca s intencijom rasta. Nasi decki jako tesko dolaze do kadeture jedino ako nemaju debelu vezu ili ako im se stvarno ne posreci. Mislim da bi RH trebala reducirati pomorske skole i fakultete i mozda ostaviti jedno uciliste koje ce biti u vezi s nasim brodarskim kompanijama iz kojeg ce se crpiti kadar koji nece morati cekati na kadeturu po godinu dana i vise, vec odmah po zavrsenom skolovanju na brod. Doslo je do promjene trenda u svjetskoj ekonomiji gdje se gleda sto jeftinije proci u svakom segmentu a vozarine su dosta niske pa se nema novaca za kadete. Ovo je moje vidjenje stvari, ako sam negdje pogrijesio neka me kolege isprave, ali opci dojam je da buducnost mladih hrvatskih pomoraca nije bajna.