• Raspored Ispita

ETO brevet moze bez tecaja ili ne????

U zadnje vrijeme svjedoci smo(barem ja) pojacane potraznje za elektricarima/elektronicarima pa i asistentima istih na cruise kompanijama. Neki dan sam se javio jednoj od povecih cruise kompanija, Po njihovoj reakciji svidio im se moj CV i dogovorili su mi intervju za poziciju asistenta ETO-a. Sve je islo po loju dok nisu shvatili da nemam niti ETO III/6 niti ETR III/7 CoC nakon cega su me otpilili. Vidio sam da i druge cruise kompanije traze istu poziciju ali i oni traze iste brevete/CoC.
Koliko mi je poznato i koliko sam upucen iz Kapetanije i fakulteta, nije moguce pristupiti ETO III/6 ispitu bez minimum 6 mjeseci plovidbe u svojstvu asistenta ETO-a(onog za kojeg traze taj isti ETO brevet) kao niti barem ETR III/7 za koji se trazi 3 mjeseca navigavanja kao uvjet polaganja tog breveta.
Moje pitanje je slijedece... Kako se izvuci iz tog zacaranog kruga? Moze li se igdje barem ETR poloziti bez navigacije jer sam cuo da se radi o pukoj teoriji na tom ispitu. Ili zna li tko ikakvu kompaniju da prima asistente bez ETO/ETR-a jer vise nemam blage veze sto napraviti. Svaka pomoc je i vise nego dobrodosla ne samo meni vec i drugima koje mozda muce iste stvari. Hvala unaprijed.

Kako se izvuci iz tog zacaranog kruga? Moze li se igdje barem ETR poloziti bez navigacije jer sam cuo da se radi o pukoj teoriji na tom ispitu. Ili zna li tko ikakvu kompaniju da prima asistente bez ETO/ETR-a jer vise nemam blage veze sto napraviti.

Informatičaru.., yebo'ga'ti.., zakon je jasan!

Oba breveta traže prethodnu navigaciju kao uvjet. Znači, moraš odraditi taj uvjet ili platiti nekome da ti upiše falšu navigaciju - a mislim da ćeš to teško naći.

Kompanija ima koje primaju pripravnika - ali plaće su smiješne. Možda je došlo do nesporazuma između tebe i tih kojima si se svidio - trebao si pokušati da ih nagovoriš da te prime kao vježbenika (apprentice) - i nagovoriti ih da ti dadu barem 1500 evra za početak. I to je to..,

Džabe ti je škola za brevete - to zahvalite - bivšem ministru, seljoberu Hajdašu, kojem su kojekakve šibenske Mrvice poturile pravilnik na potpis. A seljober ga potpisao bez da se konzultira bilo s kim - što zapravo potpisuje. Tu su saučesnici bili i profesori koji predaju po fakultetima - mahom tipovi kojima je država plaćala školovanje - magisterij - da bi danas mogli predavati na fakultetima.

Isto tako, bez obzira na školu - s obzirom koliko vrsta brodova postoji - ipak treba vidjeti stvari u praksi.

Znam da je zakon jasan... No iskreno ne znam koja je fora kod tih kompanija. Radi se o Carnivalu, a prijavio sam se i na NCL i vidim imaju istu stvar. Pozicija na koju sam se prijavio i jest za asistenta to sam napomenuo i u svom Cover Letteru(ETO assistant/cadet). Objasnio sam im da je nemoguce imati ETO/ETR brevete prije plovidbenog staza u svojstvu asistenta, dakle bez predanog Dnevnika u Kapetaniji, odslusanog tecaja i polaganja ispita itd... Zenska mi je odgovorila:

Dear Informaticar,

We totally understand, unfortunately our standard for ETO recruiting requires the COC Certificate.

Feel free to contact us once you get it, will be happy in considering you as a candidate for ETO position- thank you and best regards!

U mailu prije mi je napisala... Kindly confirm whether you have or not the COC IMO Certificate- we request it for all ETO positions!

Tako da su mi i otkazali intervju koji smo trebali sutra odrzati. Napisao sam joj da bih bilo koju drugu poziciju samo da od negdje krenem, placa mi je iskreno nebitna stvar u ovom trenutku. Uglavnom, nema odgovora. Javio sam se SSM-u i zacudo i tamo imaju slobodno mjesto ali traze fakultet od 5 godina, cudi me da im radno iskustvo ne igra nikakvu ulogu ali ok ako tako trazi kompanija to su stvari na koje niti oni ne mogu utjecati. Nemam dovrsen diplomski studij. Treba raditi, a na fakultetu nisu bas fleksibilni glede diplomskog studija za izvanredne pa sam to malo oduzio. Pokusati cu to zavrsiti do kraja kada se malo karijerno stabiliziram. U svakom slucaju, zeznuto je.

Last edited:
Znam da je zakon jasan... No iskreno ne znam koja je fora kod tih kompanija..,

Što se tiče pozicije na brodu - ako kompanija traži ETO - moraš imati taj brevet, nitko te ne pita kako ćeš doći do njega.

Kod mene na kompaniji ne izistiraju na ETO brevetu, ali ovaj drugi brevet - su tražili, zato jer onaj tko unajmljuje brod traži da električar treba imati neki brevet. Za sada mi je dovoljan ovaj obični.

A što se tiče tih tipova alla SSM i sličnih - tu su se stvorili klanovi kojima je cilj da te privuku na to da ideš kod njih ostaviti par tisuća eura za te "izobrazbe" uz obećanje - oni će te ukrcati "jer kompanije traže". Tu SSM prednjači, a ovi ostali koji ukrcvavaju su PRETPOTSTAVLJAM također u kompi s Librom, Atlantisom, Clipperom i sličnom bagrom.

No, za sve te negativnosti KRIVO JE MINISTARSTVO - koje je donijelo pravilnik takav kakav je na snazi.

Ovo si dobro zapazio - traži se banderaša - a ne možeš doći do breveta.

Ma kompanije zezaju ljude. Napisu trazimo asistenta i onda uvjetuju brevet koji mozes imati tek nakon asistenture. To je teski apsurd. Treba konvenciju ustimati malo sa tim zvanjima.

Koja je ovo za*ebabcija sa carnivalom... A sa mnom na brodu 3rd bez breveta hahaha

Koliko im ljudi fali, traze ih sa povecalom i onda kad se netko prijavi ga ne zele bez breveta... Uzas, sta reci...

To je teski apsurd. Treba konvenciju ustimati malo sa tim zvanjima.

Informatičaru.., jest apsurd.., ali -

druže -

nije kriva konvencija.., već

Ministarstvo pomorstva RH, koje ne provodi odredbe međunarodne konvencije u skladu s ciljem konvencije. Provodi ih zapravo suprotno od onoga što je bio cilj te konvencije. Sve to možemo zahvaliti hdzejsko-sdpejskoj žgadiji koja se ravna po načelima - USE, NASE, PODASE.., TKO JE JAMIJA JAMIJA i sl.

Saučesnik žgadijski iz naših redova bili su:

SPH, sa svojim bivšim generalnim sekretarom - semiretired Bradzoguzzi - ali i razni tipovi po fakultetima.., mahom apriorne mumije infecirane moralnom slinavkom!

Jasno kao dan u podne!

ajde Gavro ne budali protiv izvrsne vlasti

covik triba bit vjezbeniki nakon xy miseci polaze za ETO,kruz trazi asistente struje a ne vjezbenike,ocedu mladog covika koga ce istrenirat a da im odma moze uskocit i radit...

Recimo ja nebi dao ETO da mozes polagat bez 3-4godine navigacije min

pozicija je veca negoi treci stroja drugi kuvert e,negdi su priko prvih i sad ti s 6miseci imas papir za to

i sad ti nakon skole faxa nebitno nakon 6 miseci assistenture ides za ETO,tek tad postajs spreman pocet ucit opremu i njezin rad..
a ove druge hebes cetvrti treci,drugi triba ti vijecnost za doc na nekakav poloza..
ima ta medalja i drugui stranu....

Recimo ja nebi dao ETO da mozes polagat bez 3-4godine navigacije min

Eeee, yeb'ga vidiš kako si malo pomalo došao na moje stavove - glumiš tu da si kontra mene - izdao si se da zastupaš upravo ono što i ja želim reći.

Sjeti se vrimena sub Šuvar nisi mogao biti ćif makinje ili kuverte nakon dva ugovora. Tako bi trebalo pooštriti kriterije i za ETO da bude kao ćifovi sub Šuvar.

Btw, znam jednog dečka.., nije imao niti srednju elektro od 4 godine - nego trogodišnju i položio je taj ETO, a u Libra se školovao.

To je omogućila izvršna vlast RH, a ne konvencija.

.....,kruz trazi asistente struje a ne vjezbenike,ocedu mladog covika koga ce istrenirat a da im odma moze uskocit i radit...
Koliko znam, asistenti ne nauče baš nešto na kruzerima. Pozicija je rezervirana za filipince i uglavnom se rade najosnovniji električarski poslovi.
A za ukrcaj ka elec apprentice triba tražit veze u Jadroplova i odgulit 6 miseci plovidbe. Zahebano al se posli isplati.

Last edited:
U zadnje vrijeme svjedoci smo(barem ja) pojacane potraznje za elektricarima/elektronicarima pa i asistentima istih na cruise kompanijama. Neki dan sam se javio jednoj od povecih cruise kompanija, Po njihovoj reakciji svidio im se moj CV i dogovorili su mi intervju za poziciju asistenta ETO-a. Sve je islo po loju dok nisu shvatili da nemam niti ETO III/6 niti ETR III/7 CoC nakon cega su me otpilili. Vidio sam da i druge cruise kompanije traze istu poziciju ali i oni traze iste brevete/CoC.
Koliko mi je poznato i koliko sam upucen iz Kapetanije i fakulteta, nije moguce pristupiti ETO III/6 ispitu bez minimum 6 mjeseci plovidbe u svojstvu asistenta ETO-a(onog za kojeg traze taj isti ETO brevet) kao niti barem ETR III/7 za koji se trazi 3 mjeseca navigavanja kao uvjet polaganja tog breveta.
Moje pitanje je slijedece... Kako se izvuci iz tog zacaranog kruga? Moze li se igdje barem ETR poloziti bez navigacije jer sam cuo da se radi o pukoj teoriji na tom ispitu. Ili zna li tko ikakvu kompaniju da prima asistente bez ETO/ETR-a jer vise nemam blage veze sto napraviti. Svaka pomoc je i vise nego dobrodosla ne samo meni vec i drugima koje mozda muce iste stvari. Hvala unaprijed.
Jbg stari tako je to. Kruz firme traze asistente sa brevetom, tj. sa predhodnim iskustvom. Usredotoci se na trazenje asistenture na kargu. Pa ces kasnije aplicirat na kruzere.

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

mladome coviku koji je ucinio 6miseci ili godinu dana na kargu(ili bilo sta slicno)
posli ic na kruz za te asistente j etotalni promasaj struke i zvanja.dobro je jer ce momci nac posal

ali njihov put za napredovanje i naucit bit ce uvelike usporen i omogucen,kruz je ogroman i tesko ces oni radit s vms/pms ,propulzijom ,hv board ,fire gas alarmi,dizala,razno razne dizalice,dp k-pos da ne nabrajamo daljie

sutra ce vecina njih htjet prominit posao i maknit s s kruza na neki drugi tip broda di ce bit jedan dva tri struje i imat ce ogromne rupe u znanju,zasigurno ce bit zvelt eekipe koja ce to uspit savladat
ali vecina ce izgorit

zato moj savijet mladcima je NE za assistenta na kruz nikako ,odite na kargo,di ce te imat puno vise prilike radit samostalno po kopletnom brodu i naucit sta je brod...

mladome coviku koji je ucinio 6miseci ili godinu dana na kargu(ili bilo sta slicno)
posli ic na kruz za te asistente j etotalni promasaj struke i zvanja.dobro je jer ce momci nac posal

ali njihov put za napredovanje i naucit bit ce uvelike usporen i omogucen,kruz je ogroman i tesko ces oni radit s vms/pms ,propulzijom ,hv board ,fire gas alarmi,dizala,razno razne dizalice,dp k-pos da ne nabrajamo daljie

sutra ce vecina njih htjet prominit posao i maknit s s kruza na neki drugi tip broda di ce bit jedan dva tri struje i imat ce ogromne rupe u znanju,zasigurno ce bit zvelt eekipe koja ce to uspit savladat
ali vecina ce izgorit

zato moj savijet mladcima je NE za assistenta na kruz nikako ,odite na kargo,di ce te imat puno vise prilike radit samostalno po kopletnom brodu i naucit sta je brod...
Nisam mu ni sugerirao da ide na kruz ko ass. Nego da trazi asistenturu na kargu i da se na to usredotoci. Pa ce kasnije sa iskustvom uletit na kruz ko Jr. ETO ili ETO

Poslano sa mog VTR-L09 koristeći Tapatalk

kire808 ma ne odnosi se na tebe,cisto moje misljenje s nekakvim iskustvom iza sebe
opet tesko je danas nac posal s iskustvom a pogotovo mladcima tako da svaka ponuda je vise nego dobrodosla..

Back