Kako se izvuci iz tog zacaranog kruga? Moze li se igdje barem ETR poloziti bez navigacije jer sam cuo da se radi o pukoj teoriji na tom ispitu. Ili zna li tko ikakvu kompaniju da prima asistente bez ETO/ETR-a jer vise nemam blage veze sto napraviti.
Dear Informaticar,
We totally understand, unfortunately our standard for ETO recruiting requires the COC Certificate.
Feel free to contact us once you get it, will be happy in considering you as a candidate for ETO position- thank you and best regards!
Znam da je zakon jasan... No iskreno ne znam koja je fora kod tih kompanija..,
To je teski apsurd. Treba konvenciju ustimati malo sa tim zvanjima.
Recimo ja nebi dao ETO da mozes polagat bez 3-4godine navigacije min
Koliko znam, asistenti ne nauÄe baÅ¡ neÅ¡to na kruzerima. Pozicija je rezervirana za filipince i uglavnom se rade najosnovniji elektriÄarski poslovi......,kruz trazi asistente struje a ne vjezbenike,ocedu mladog covika koga ce istrenirat a da im odma moze uskocit i radit...
Jbg stari tako je to. Kruz firme traze asistente sa brevetom, tj. sa predhodnim iskustvom. Usredotoci se na trazenje asistenture na kargu. Pa ces kasnije aplicirat na kruzere.U zadnje vrijeme svjedoci smo(barem ja) pojacane potraznje za elektricarima/elektronicarima pa i asistentima istih na cruise kompanijama. Neki dan sam se javio jednoj od povecih cruise kompanija, Po njihovoj reakciji svidio im se moj CV i dogovorili su mi intervju za poziciju asistenta ETO-a. Sve je islo po loju dok nisu shvatili da nemam niti ETO III/6 niti ETR III/7 CoC nakon cega su me otpilili. Vidio sam da i druge cruise kompanije traze istu poziciju ali i oni traze iste brevete/CoC.
Koliko mi je poznato i koliko sam upucen iz Kapetanije i fakulteta, nije moguce pristupiti ETO III/6 ispitu bez minimum 6 mjeseci plovidbe u svojstvu asistenta ETO-a(onog za kojeg traze taj isti ETO brevet) kao niti barem ETR III/7 za koji se trazi 3 mjeseca navigavanja kao uvjet polaganja tog breveta.
Moje pitanje je slijedece... Kako se izvuci iz tog zacaranog kruga? Moze li se igdje barem ETR poloziti bez navigacije jer sam cuo da se radi o pukoj teoriji na tom ispitu. Ili zna li tko ikakvu kompaniju da prima asistente bez ETO/ETR-a jer vise nemam blage veze sto napraviti. Svaka pomoc je i vise nego dobrodosla ne samo meni vec i drugima koje mozda muce iste stvari. Hvala unaprijed.
Nisam mu ni sugerirao da ide na kruz ko ass. Nego da trazi asistenturu na kargu i da se na to usredotoci. Pa ce kasnije sa iskustvom uletit na kruz ko Jr. ETO ili ETOmladome coviku koji je ucinio 6miseci ili godinu dana na kargu(ili bilo sta slicno)
posli ic na kruz za te asistente j etotalni promasaj struke i zvanja.dobro je jer ce momci nac posal
ali njihov put za napredovanje i naucit bit ce uvelike usporen i omogucen,kruz je ogroman i tesko ces oni radit s vms/pms ,propulzijom ,hv board ,fire gas alarmi,dizala,razno razne dizalice,dp k-pos da ne nabrajamo daljie
sutra ce vecina njih htjet prominit posao i maknit s s kruza na neki drugi tip broda di ce bit jedan dva tri struje i imat ce ogromne rupe u znanju,zasigurno ce bit zvelt eekipe koja ce to uspit savladat
ali vecina ce izgorit
zato moj savijet mladcima je NE za assistenta na kruz nikako ,odite na kargo,di ce te imat puno vise prilike radit samostalno po kopletnom brodu i naucit sta je brod...