• Raspored Ispita

Ispit za brodskog električara skripte ili pitanja!?

1. Zašto služi AVR na generatoru?
- AVR, ili Automatic Voltage Generator je uređaj koji regulira uzbudu generatora.
- Drugim riječima, AVR regulira napon generatora.

2. Što dešava kada se starta neki veći potrošač?
- Prilikom pokretanja većeg potrošača imamo dvije pojave:
- a) Povećanje sile momenta na osovini uzrokuje pad broja okretaja makine, tj. dolazi da pada frekvencije.
- b) Zbog povećane sile momenta dolazi i do narušavanja magnetskog polja rotora generatora - pad napona.
- Pad brzine rješava governor tako da poveća dotok goriva u makinu.
- Pad napona rješava AVR tako da poveća uzbudnu struju.

3. Å to ili tko regulira protok goriva u motor?
- Governor.

Ne mogu vjerovat' da ima električara s iskustvom na brodu koji to ne znaju...

OK Pjer.., @Peter.bp

Ocenka vrlo dobar! Tako je to na ovim našim sistemima, izraženo običnim riječima. Može se govoriti i preciznije tehnički i matematički - ali cilj ankete nije bio strogi tehnički ili matematički opis. Dakle, ono što sam htio čuti je upravo tako kako si rekao - frekvencuju regulira GOVERNOR pomoću ACTUATORA koji pokreće fuel rack. Glavni ulazni signal za governor je brzina motora koju mjeri pick-up. Za AVR je ulazni signal napon sa stezaljki generatora, a izlaz iz AVR-a je struja koja napaja uzbudni namot generatora. Ako se napon promijeni - AVR će tu promjenu kompenzirati pomoću uzbudne struje.

Ovo što si spomenuo magnetsko polje - u pravu si. U generatoru kada se mijenja opterećenje mijenja se i tzv. kut opterećenja koji teorijski može biti od 0 - 90 stupnjeva. U stvarnosti je ovaj kut manji od 90 pod opterećenjem, jer može doći do raspada i prije 90. U generatoru u radu je prisutno rezultantno mag. polje koje rotira sinhronom brzinom - a to polje se sastoji od polja rotora nastalog uzbudom i polja statora kroz čije zavojnice teče struja opterećenja - tako kada se razmatra kut opterećenja treba polja promatrati zasebno, i vektor im je pomaknut za neki kut.

A vidi sad ovo Pjer.., ovaj što je popušio je upravo ovako odgovorio kao ja i ti - i popušio je. KOMESIJA - je bila dipl. inženjer elektrotehnike, zatim jedan kapo i jedan ETO. I zbilja, uvjeravali su ga da AVR sve regulira.., rekli su da - jest GOVERNOR pokreće polugu goriva, ali AVR je MOZAK i od njega sve polazi. Čak su spomenili i neku analogiju sličnu ovoj YUGO 45 analogiji od srelec

he he he.., složili su neku analogiju ovakvu - "npr. ako staviš ruku na špaker što će se desiti? Trgnuti će se ruka pomoću mišića, ali mozak je glavni u toj radnji..,"

I bila je prepirka oko toga pa su oborili čovjeka - a može on biti profesor njima!

Last edited:
OK Pjer.., @Peter.bp

Ocenka vrlo dobar! Tako je to na ovim našim sistemima, izraženo običnim riječima. Može se govoriti i preciznije tehnički i matematički - ali cilj ankete nije bio strogi tehnički ili matematički opis. Dakle, ono što sam htio čuti je upravo tako kako si rekao - frekvencuju regulira GOVERNOR pomoću ACTUATORA koji pokreće fuel rack. Glavni ulazni signal za governor je brzina motora koju mjeri pick-up. Za AVR je ulazni signal napon sa stezaljki generatora, a izlaz iz AVR-a je struja koja napaja uzbudni namot generatora. Ako se napon promijeni - AVR će tu promjenu kompenzirati pomoću uzbudne struje.

Ovo što si spomenuo magnetsko polje - ali u pravu si. U generatoru kada se mijenja opterećenje mijenja se i tzv. kut opterećenja koji teorijski može biti od 0 - 90 stupnjeva. U stvarnosti je ovaj kut manji od 90 pod opterećenjem, jer može doći do raspada. U generatoru u radu je prisutno rezultantno mag. polje koje rotira sinhronom brzinom - a to polje se sastoji od polja rotora i polja statora kroz čije zavojnice teče struja opterećenja - tako kada se razmatra kut opterećenja treba polja promatrati zasebno, i vektor im je pomaknut za neki kut.

A vidi sad ovo Pjer.., ovaj što je popušio je upravo ovako odgovorio kao ja i ti - i popušio je.

U KOMESIJI su bili dipl. inženjer elektrotehnike, jedan kapo i jedan ETO. I uvjeravali su ga da AVR sve regulira.., kao rekli su da - jest GOVERNOR pokreće polugu goriva, ali AVR je MOZAK i od njega sve polazi. Čak su spomenili i neku analogiju sličnu ovoj YUGO 45 analogiji od srelec

he he he.., složili su neku analogiju ovakvu - "npr. ako staviš ruku na špaker što će se desiti? Trgnuti će se ruka pomoću mišića, ali mozak je glavni u toj radnji..,"

I bila je prepirka oko toga pa su oborili čovjeka - a može on biti profesor njima!

crni Gavro:confused:

nije yugo 45 jer on ima bregastu u bloku i motor od fice prosiren na 900cm2 s faz lancom koji zvizdi pa su mahom svi stavljali triger remen set

vec je u pitanju yugo 55EFI s bosko strujom i spricama a taj tvoj fuel rac, je klima kad se upali na tom autu padnu diri i brzina a ti onda nogom das gas za vratit se u putanju tj istu brzinu
znaci tvoja noga je fuel rack a ti si governor..

AVR ne dobiva nista s stezaljki generatora,ostavi se knjiga i uhvati se posla jer da si to ikad radio nebi ovo napisao vec AVR dobiva napon s VT naponskog transformatora koji je u alternatoru (dali si ikad bio u alternatoru uso unutra i to sve odsapjajo??)
igrao se zicicama,nemoj mi rec da AVR dobiva 11kv,6,6kv,3kv 690v ili 480/440v s stezaljka generator???

nisi odgovorio sta tvoj AVR radi kad izgubi voltage feedback signal??
Koliko tvoj AVR ima ulaznih volt signala?

ajde pogledaj to, naucit ces kojeg vraga...

a ovi tvoj je kako ti kazes popusio jer nije bio u Libra na izobrazbi,sve se placa..

Last edited:
AVR ne dobiva nista s stezaljki generatora..,

Aaa, Isukrsta'ti jesi zavrnut - mogao bi i ti u KOMESIJU ići. Aj, evo ti slika pa pogledaj da li AVR ima ikakav input sa stezaljki generatora ili nema. Ovo ti je s mog broda. Pazi, postoje svakakva rješenja - ali ovdje govorimo o onom što se najčešće sreće na brodovima - ovo što je opisao Pjer - ako ćemo tako kao ti onda možemo do Sudnjeg Dana srati ovdje i ništa nećemo riješiti. Evo ti slika pa pogledaj - original s mog sadašnjeg broda:

Attachments

• photo4005.png
    photo4005.png
    54.9 KB · Views: 0
Gavro

hebale te stezaljke ,zato sam ti i rekao za yuga,jer ovo sta ti tumacis je nivo YUGA 55 ali s karburatorom ne oni EFI on je tebi kopliciran

ovi tvoj zvrk nema osigurac izmedzu alternator i AVR,pari da su ga oni IZ A JE TO crtanog dizajnirali,drugo svaki alaternator danas ima VT(svaka faza svoj) i s njega
napon ide na kontroluAVR, napona je na 110volti(o tome sam ti prije bio rekao ali ti to nikad nisi vidio,pa ti nije jasno).
e tih 110v ac ide na AVR unitrol u ovom slucajui preko njega mozes igrat se s raporedom jalove snage na motorima.

ja u svom poslu sam imao samo ovaj slucaj a naponi su bili 690v 6,6kv i 11kv cak i skatular/kontenjer je ima na shaft generatoru VT
samo mu je gigi man 400kw bia s AVR na alternatoru na stezaljkama kako ti to kazes ali imao je osigurace za svaku fazu
kad pricas o stezaljkama i alternatoru podsjeca me na jednu nasu novokoponiranu ric a to je ukrudba

ti djelujes pametan covik u ucen ,moras se idici iznad te tehnologije o kojoj govoris,to je jeftini flingston dizajn

nikad solde s tim neces ucinit!

doli ti je slika alternatora s vt i osiguracima i avr s 723 digital kontro guvernerom di signal 4-20ma ide na signal konverter koji ga minja u 0-5v PMW i ide u ECU ecu daje puls za otvaranje sprica
a diesel pumpa je privjesena na motoru i ima stalni tlak u cijevi,tj CR,znaci nema rucke nema poluzija ...

kad ovo sve produmas cujemo se onda gremo skalinu vise...

...

Attachments

• photo4006.jpg
    photo4006.jpg
    133.1 KB · Views: 0
  • photo4007.jpg
    photo4007.jpg
    221.4 KB · Views: 0
avr s 723 digital kontro guvernerom

Pusti sada priču i spinove - tamo/amo - ja imam na brodu 4 X 723 - a početno pitanje je bilo jasno!

A ti si rekao prethodno da AVR ne prima nikakav input od generatora - ako me oćale ne varaju?!

Dunkve, nijesi zadovoljio - slijedeći rok za mjesec dana!

Pusti sada priču i spinove - tamo/amo - ja imam na brodu 4 X 723 - a početno pitanje je bilo jasno!

A ti si rekao prethodno da AVR ne prima nikakav input od generatora - ako me oćale ne varaju?!

Dunkve, nijesi zadovoljio - slijedeći rok za mjesec dana!

da to sam rekao ne prima od alternatora vec od VT step down koji su na alternatoru jer vuc kabele vanka s stezaljki(ukrudbe) i taj napon dovest na AVR nije bas pametno zato se koristi VT, da znas procitat nacrt vidio bi da ama ba snista ne dolazi s stezaljki alternatora vec s VT
ali s obzirom da si ti na kucanskim apartaima ,jasan je razlog naseg mimoilazenja,tebi tih avr ulaznih 110v ac jos uvik nije jasno...

imam osjecaj da razgovaram s mestrom iz Pevca za hond ageneratore oni su na primcipu o kojem pricas...

ti si igrac koji je puno obecava a nista od karijere da napravi,samo sitan vez i pricas svoje

triba bi u Libra na usavrsavanje pitat cu da ti daju skonto kao isaknutom clanu foruma..

.

Last edited:
da to sam rekao ne prima od alternatora vec od VT step down koji su na alternatoru jer vuc kabele vanka s stezaljki.

Džabe ti je se opravdavati - nijesi zadovoljio (1)

He he he.., šta je sad važno da li napon ide preko VT ili direktno?! Kod mene ide direktno 440V na AVR - možeš vidjeti iz priložene sheme.

Slušaš li ti Uhljebe ovu diskusiju.., spavaš li mirno RAUL ha ha ha.., aaaaah!

direktno gre na genrator honda 6kw sta ga imam na otoku...

Dobro.., ako se sjetim kada slijedeći put budem otvarao - spojiti ću instrument (na ove stezaljke koje si vidio na slici, ako si gledao) pa ću uslikati sve.

Evo, nedavno kada je bio FMEA test - englez tražio i ovo da se izmjeri - čak stavija remark da su dinamičke devijacije visoke.

Sad je u toku prepiska s preduzećem oko toga da li se može štogod ađustati:

Static frequency deviation 3%
Dynamic frequency deviation ± 7%
Frequency adjustment time 3 s
Static voltage deviation 1%
Dynamic voltage deviation + 20%; – 15%
Voltage adjustment time 4 s
Steady state short circuit current 3×In (3 s)
Total harmonic distortion of voltage 3 ∼ < 5%

Džabe ti je se opravdavati - nijesi zadovoljio (1)

He he he.., šta je sad važno da li napon ide preko VT ili direktno?! Kod mene ide direktno 440V na AVR - možeš vidjeti iz priložene sheme.

Slušaš li ti Uhljebe ovu diskusiju.., spavaš li mirno RAUL ha ha ha.., aaaaah!
Citam,citam...evo taman se povukao u privatne odaje malo odmorti.Nocas ima gvardiju.

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

Citam,citam...evo taman se povukao u privatne odaje malo odmorti.Nocas ima gvardiju.

Ok, aj, odmori dobro - da te vanjski neprijatelj ne ufati na spavanju noćas i zayebe nas za onaj bokun zaljeva!

Ako zatriba pomoć - samo zovi - odazvat ćemo se ko' četres' prve!!!

:uzdravlje
:uzdravlje

Pozdrav, nemogu u downloads sekciji pronac pitanja za ispit ETO. Ako mi ih netko moze poslat bio bih zahvalan.

Poslano s Lenovo A6020a41 putem Pomorac.net

crni Gavro:confused:

nije yugo 45 jer on ima bregastu u bloku i motor od fice prosiren na 900cm2 s faz lancom koji zvizdi pa su mahom svi stavljali triger remen set

vec je u pitanju yugo 55EFI s bosko strujom i spricama a taj tvoj fuel rac, je klima kad se upali na tom autu padnu diri i brzina a ti onda nogom das gas za vratit se u putanju tj istu brzinu
znaci tvoja noga je fuel rack a ti si governor..

AVR ne dobiva nista s stezaljki generatora,ostavi se knjiga i uhvati se posla jer da si to ikad radio nebi ovo napisao vec AVR dobiva napon s VT naponskog transformatora koji je u alternatoru (dali si ikad bio u alternatoru uso unutra i to sve odsapjajo??)
igrao se zicicama,nemoj mi rec da AVR dobiva 11kv,6,6kv,3kv 690v ili 480/440v s stezaljka generator???

nisi odgovorio sta tvoj AVR radi kad izgubi voltage feedback signal??
Koliko tvoj AVR ima ulaznih volt signala?

ajde pogledaj to, naucit ces kojeg vraga...

a ovi tvoj je kako ti kazes popusio jer nije bio u Libra na izobrazbi,sve se placa..

Ima sam prošli vijaž problema s malim generatorom, kojemu je BTW voltage feedback signal direktno spojen s generatora...
Problem je bija baš u gubitku feedbacka (dok je napajanje bilo OK) i naravno da je AVR narinuo max struju na uzbudu.

6kV shaft generatori svakako imaju VT prema AVRu, ali i poseban transformator za napajanje izlaznih tiristora...
Jednom je prilikom otpao taj transformator (izgorila zaštitna sklopka na vratima VN kabineta s transformatorima) pa smo imali nonpreferent trip.
Generator je dobija uzbudu sa mreže jer je bija u paraleli s drugim shaft generatorom.

BTW, AVR je relativno jednostavan uređaj, koji se i lako podešava. Druga je priča oko governora, naročito ako imaš Viking 35.

Sad', koliko je bitno da li AVR dobiva direktno podatak o naponu generatora ili indirektno, tj. preko VTa?
Koliko je bitan taj podatak za razumijevanje rada AVRa?

Poanta je da AVR nema veze sa snagom i/ili frekvencije, kao što ni governor nema veze s naponom i/ili strujom.
Ni potrebe ulazit u detalje, važno je razumit kako ča dela.
Na mom brodu je to posal za asistenta, koji takve stvari mora moć' sam rješavati.

Mene više zafrkavaju tiristorski regleri dredge pumpi (sinkroni motori 3MW/1500V, proizvodnja 1982.g.), nego generatori.
Mo'Å¡ misliti kako izgleda elektronika bez ijednog procesora, gdje je sve u standardnom euro formatu kartica...
Pred tjedan dana sam izgubija više od tri dana da lociram i zamijenim tiristorski blok na inverteru, naravno, originalni blok je bija OK, ali se zbog nekog razloga pregrijavao...
Takvi kvarovi dosta zbunjuju inženjere u guardiji jer se čuje zvuk kao da je kvar u gearboxu...
8 kanalni osciloskop / data logger (koristimo WindaQ) je "must have" za tu napravu, bez njega možeš samo sjesti i plakati.
Lako je kad nešto nikako ne radi, ali ča ćeš kad radi par sati i onda na trenutak zablesira te nastavi ponovo normalno?

Sad', koliko je bitno da li AVR dobiva direktno podatak o naponu generatora ili indirektno, tj. preko VTa?
Koliko je bitan taj podatak za razumijevanje rada AVRa?

Poanta je da AVR nema veze sa snagom i/ili frekvencije, kao što ni governor nema veze s naponom i/ili strujom.
Ni potrebe ulazit u detalje, važno je razumit kako ča dela.

Da Pjer.., ovo što Srelec govori - nema veze s onim što sam pitao.., tj. taj VT bez obzira da li ima ili nema - nije važan za ono što sam htio reći. A zamisli inženjer elektrotehnika (predaje u jednom panćofarskom pučkom učilištu), zatim jedan kapo i jedan ETO - rekli su: "AVR je mozak i kada starta neki jači consumer - AVR djeluje na neki način na polugu goriva". Dakle, da je presudan neki signal iz AVR-a za ručku goriva.

Zatim, kažu.., jest, Woodward - ali AVR je mozak. Onda se uhvatili neke analogije kao - ako dotakneš rukom vruću ploču od špakera - trgnuti ćeš ruku - i po toj analogiji tvrdili da je AVR = mozak, a Woodward ili actuator = mišići na ruci! Čak su "pojačali" argumente tvrdeći - da se može odspojiti actuator i da će sve raditi i bez actuatora, što se tiče napona..,

Insomma ajme!

Last edited:
ni
Da Pjer.., ovo što Srelec govori - nema veze s onim što sam pitao.., tj. taj VT bez obzira da li ima ili nema - nije važan za ono što sam htio reći. A zamisli inženjer elektrotehnika (predaje u jednom panćofarskom pučkom učilištu), zatim jedan kapo i jedan ETO - rekli su: "AVR je mozak i kada starta neki jači consumer - AVR djeluje na neki način na polugu goriva". Dakle, da je presudan neki signal iz AVR-a za ručku goriva.

Zatim, kažu.., jest, Woodward - ali AVR je mozak. Onda se uhvatili neke analogije kao - ako dotakneš rukom vruću ploču od špakera - trgnuti ćeš ruku - i po toj analogiji tvrdili da je AVR = mozak, a Woodward ili actuator = mišići na ruci! Čak su "pojačali" argumente tvrdeći - da se može odspojiti actuator i da će sve raditi i bez actuatora, što se tiče napona..,

Insomma ajme!

Kad sam radija dodatne papire, mora' sam ići i onaj famozni HV kurs...
Ukratko, tko god je iša' na to je dobija "prolaz" i bocu vina...
BTW, da sam ja bija predavač, i da sam ima mogućnosti da održim praktični dio tog kursa kako treba, barem polovinu bih srušija.
U Rijeci je taj kurs održan (s "praktičnim" vježbama) da nije bilo niti jednog kompletnog breakera na kursu za pokazat'...
Da te citiram: Insomma ajme!!!

Pozdrav ekipa, evo zanimalo bi me postoji li skripta ili pitanja koja se postavljaju za ETR ispit, unaprijed zahvaljujem ako netko nesto pomogne

Back