Kako testirati deep-cycle bateriju?

Ako imaš aparat onda njime, ako nemaš i nije hitno onda naruči s aliexpressa - cca 70USD + pedeve.
Ako ne igra ovo gore onda neki potrošač, npr 2 žarulje od fara u paralelu.
To ti je oko 10A. Ili što jače.
Napuniš bateriju do kraja i prazniš je dok joj ne padne napon na 10.5V.
Zabilježi vrime.
Potraži na netu peukertovu formulu u excelu i ubaci vrime i i ampere.

Naravno, ovo gore (teret i pad napona) je za 12V bateriju.
.
Ima još detalja pa mogu pisat ako te zanima.

Last edited:
Ako imaš aparat onda njime, ako nemaš i nije hitno onda naruči s aliexpressa - cca 70USD + pedeve.
Ako ne igra ovo gore onda neki potrošač, npr 2 žarulje od fara u paralelu.
To ti je oko 10A. Ili što jače.
Napuniš bateriju do kraja i prazniš je dok joj ne padne napon na 10.5V.
Zabilježi vrime.
Potraži na netu peukertovu formulu u excelu i ubaci vrime i i ampere.

Naravno, ovo gore (teret i pad napona) je za 12V bateriju.
.
Ima još detalja pa mogu pisat ako te zanima.

prvo dali je to baterija s tekucinom ,agm ili gel

ako je s tekucinom i dovedes je do 10.5 mos je posli bacit tj imat ces cc 705 kapaciteta baterije jer je lako ostetis
s agm s malo sigurniji ali duboko praznjenje na 10,5 v nikako raditi

za gel mozes je donit na tih 10,5 v ali isto nije bas preporucljivo iako bi se trebalo vratiti da bude sve manje vise ok..

bateriju napuni full s 3 step punjacem

optereti je s nekom strujom ,ono sto je koleg agore pisao

kolika struja ovis o velicini baterije ako je 200ah onda mozes staviti 10a potrosnju i gledaj sto se desava kroz recimo 5 h

ako baterija padne ispod 12,4v onda je blizu po svog vijeka...

najvaznije koja baterija i koliko apera

jer ako imas sole deep cycle ,ona je nekakav polovican deep cycle koje je uvezen prije 3g a jos se prodaje pod nova baterija

da skratimo koja je baterija ima neko ime nadzi podatke na netu i vidi

Srelec, mislija san da tvoji savjeti pizaju nešto.
Ovoliko bedastoća o baterijama nisan odavno pročita.

Amo redom:

Svejedno s čime je, deep cycle baterija je baterija za deep cycle namjene a po tehnologiji izrade je u 99% slučajeva
flooded, AGM ili gel.

Jedan od primjera deep cycle a da je "mokra" je američki brend Trojan, ima ih i u nas za kupit.
Za model T1275 (flooded) vidimo da se može totalno ispraznit i napunit preko 500 puta.

https://www.battery.cz/files/products_files/t/T1275.pdf (cycle life graf je na dnu).

WvDH1re.png

Ovo čaranje o 70% kapaciteta nakon pražnjenja do 10.5V je posebna smijurija.
Vulgaris automobilsku bateriju možeš ispraznit do 0V, napunit je obrnutim polaritetom do kraja, ponovo ispraznit, opet napunit ispravno i bit će sasvim solidna.

Ugl. vrijedi ovako:

Obične baterije se mogu praznit na pola i punit do kraja npr 30 - 70 puta
Dual purpose baterije duplo više
Deep cycle baterije (flooded, AGM, gel) podnose npr 300 - 2000 takvih ciklusa, ovisno o kvaliteti.

kolika struja ovisi o velicini baterije ako je 200ah onda mozes staviti 10a potrosnju i gledaj sto se desava kroz recimo 5 h

Možeš takvu opteretit s 1A ili sa npr 50A do pada napona od 10.5V, svejedno je za krajnji rezultat mjerenja kapaciteta. Jedino ćeš je prije opet napunit ako je prazniš s 50A.

ako baterija padne ispod 12,4v onda je blizu po svog vijeka...

Ovo nije ni za komentar, zar kad 2 puta upališ duga svitla na automobilu s ugašenim motorom baterija dođe do kraja životnog vijeka.

Uff

Da ne spominjem najžilavije flooded - deep cycle baterije sastavljene od 2V članaka.

Last edited:
Srelec, mislija san da tvoji savjeti pizaju nešto.
Ovoliko bedastoća o baterijama nisan odavno pročita.

Amo redom:

Svejedno s čime je, deep cycle baterija je baterija za deep cycle namjene a po tehnologiji izrade je u 99% slučajeva
flooded, AGM ili gel.

Jedan od primjera deep cycle a da je "mokra" je američki brend Trojan, ima ih i u nas za kupit.
Za model T1275 (flooded) vidimo da se može totalno ispraznit i napunit preko 500 puta.

https://www.battery.cz/files/products_files/t/T1275.pdf (cycle life graf je na dnu).

Ovo čaranje o 70% kapaciteta nakon pražnjenja do 10.5V je posebna smijurija.
Vulgaris automobilsku bateriju možeš ispraznit do 0V, napunit je obrnutim polaritetom do kraja, ponovo ispraznit, opet napunit ispravno i bit će sasvim solidna.

Ugl. vrijedi ovako:

Obične baterije se mogu praznit na pola i punit do kraja npr 30 - 70 puta
Dual purpose baterije duplo više
Deep cycle baterije (flooded, AGM, gel) podnose npr 300 - 2000 takvih ciklusa, ovisno o kvaliteti.

Možeš takvu opteretit s 1A ili sa npr 50A do pada napona od 10.5V, svejedno je za krajnji rezultat mjerenja kapaciteta. Jedino ćeš je prije opet napunit ako je prazniš s 50A.

Ovo nije ni za komentar, zar kad 2 puta upališ duga svitla na automobilu s ugašenim motorom baterija dođe do kraja životnog vijeka.

Uff

Da ne spominjem najžilavije flooded - deep cycle baterije sastavljene od 2V članaka.

Dakok za razliku od tebe ja s tim baterijama radim,zivim i koristim ih.

Kad budes imao kontroler battery tipa mastervolt ili.victron tacno ces iz sezone u zezonu vidit kakve su baterije ili koliko su pale..

A pogotovo ako ti mestar ostavi upalljene digi komande od oba motora i isprazni baterije dobrano tj do 10.5v

Znaci power safe 12v 5x100ah crvene servis batt brod

1100ah 48v solar mokre 2v clanak TAB za kucu..

Sve je receno iz osobnog iskustvs,a ti nemoj virovati jer su na kraju za tebe sva moja pegulana iskustva...

Neki ljudi vole sve ba tezi nacin a ti si izgleda jedan od njih..

Za trojan nebi bas ruku u vatru stavio.

Inace da naucis nesto mukte,optima su zilave baterije i nakon 6g voltaza kapacitet ba brodu im je kao od prvog dana 4komada blue top optima 75ah

Optima sam prodao stotinjak komada, oživio par komada i općenito baterije svake vele punim i praznim svakodnevno i dajem stručno mišljenje o istima posljednjih 25 godina.
Pun mi ih je kufer :D

Optima sam prodao stotinjak komada, oživio par komada i općenito baterije svake vele punim i praznim svakodnevno i dajem stručno mišljenje o istima posljednjih 25 godina.
Pun mi ih je kufer :D

dakok ja baterije neprodajem ja ih koristim

pa ako imam 4 blue top 75Ah optime ugradzene na koristenju u brodu sad ide 7 g ,zasigurno mogu dosta reci o njima
isto tako 4 x 100ah PowerSafe SBS koje nikad nisi imao u prodaji i one su sad 7 godina u explotaciji

a isto tako i solar 2v clanke 1100ah

ali ti mozes uvik mislit da su to moja pegulana iskustva ,pa sve to ispitati na vlastitoj kozi i praznit ih do 10.5 i rec da ce posli biti ko nove tj 100% kapaciteta

jer dok covik neplati iz takujina nikad neviruje

prvo dali je to baterija s tekucinom ,agm ili gel

ako je s tekucinom i dovedes je do 10.5 mos je posli bacit tj imat ces cc 705 kapaciteta baterije jer je lako ostetis
s agm s malo sigurniji ali duboko praznjenje na 10,5 v nikako raditi

Moš pisat šta oćeš ali ovo gore je totalni promašaj, imaš na netu tehničke podatke za tvoje TAB članke, mokre i za suhe Optime i mogu se praznit do kraja i punit bar 300 puta (Optima) a 2V članci preko 500 puta tako da tvrdnje o tome da se baterija uništi u par punih pražnjenja nema veze s mozgom. A ni sa strukom.
Amen

Ako treba, šaljem kataloge s konkretnim podacima.

Moš pisat šta oćeš ali ovo gore je totalni promašaj, imaš na netu tehničke podatke za tvoje TAB članke, mokre i za suhe Optime i mogu se praznit do kraja i punit bar 300 puta (Optima) a 2V članci preko 500 puta tako da tvrdnje o tome da se baterija uništi u par punih pražnjenja nema veze s mozgom. A ni sa strukom.
Amen

Ako treba, šaljem kataloge s konkretnim podacima.

nisam rekao za optime niti za tab

ali kad das 10Teur za baterije 1100ah 48v ajde se igrat i dokazi da je to bas tako,maltretiraj ih ko majmun i prazni do 0%,to moze samo lud covik

ovo sam rekao za klasicne baterije i low cost deep cycle tipa victron,sole gdje tacno vidis koliko si kapaciteta izgubio s dva ili tri puta sto si ih ispraznio ko majmun..

sve ovo govorim iz pegulanog iskustva i osobne prakse

a ti probaj na svojim baterijama pa vidi..

Između ostalih, ko majmun prazni bateriju do kraja svaki onaj kome je to posao, zato jer se može i zato što je netko za to osmislio uređaje koji se zovu dischargeri iliti pražnjači i koji se sasvim normalno kupuju i prodaju u legalnim trgovinama već preko 40 godina.
Isto kao što kupiš TV ili perilicu.
Takvi uređaji imaju upute za rad u kojima se navodi pražnjenje do 10.5V.

Kvalitetne deep cycle baterije možeš praznit do kraja bar 300 puta a da na kraju zadrže 70% kapaciteta
One najbolje i do 1000 puta.
Obične startne, one od 1500 Kn za 200Ah možeš ispraznit do kraja 10-ak puta i onda su za bacit.
(sve figurativno)

Nitko normalan ih ne prazni toliko puta već se za bilo kakav proračun uzima 50% pražnjenje.
Međutim, za test kapaciteta se mogu jednom praznit do 10.5V i to nije nikakav problem.

Znam odakle strah od potpunog ispražnjenja - ako je baterija slaba i stara onda je i jedno potpuno pražnjenje može dokrajčit.
ALI, takva bi i bez toga propala za mjesec-dva.

Zdrava deep cycle baterija će od jednog pražnjenja do 10.5V izgubit (figurativno) 1/300 dio ili 0,3% životnog vijeka, ako i toliko.
A startne baterije se ionako ne testiraju dubokim pražnjenjem već kratkotrajnim sa 150 - 700A u trajanju od 10-ak sekundi.

#####################################

I još nešto, malo si preplatija bateriju :p

1100Ah 48V baterija proizvođača TAB (a i drugi brendovi, npr talijanski Midac, NBA, FAAM ili bugarski Monbat su tu negdje ili čak jeftinije)
košta otprilike 7500 EUR

Za primjer:
TAB 8PG530 2V 1040Ah
https://www.tab.si/pdf/katalogi/TAB_...raction_EN.pdf

Jedan 2V članak košta 2130Kn (VPC)

Puna cijena je dakle 24 kom x 2130Kn + PDV = 63900 Kn
+ kutija max 2000 Kn
+ sustav za centralno nalijevanje max 2000 Kn

Puna cijena je max 68.000 Kn ili 9200 EUR.
Kod većine trgovaca se da užicat bar 20% skonta pa bi zapravo
takva baterija došla oko 7350 EUR

I još jedna napomena, za dublja pražnjenja i veći broj ciklusa se kupuju trakcijske a ne stacionarne baterije.
Trakcijske su (između ostalog) namijenjene za pogon vozila (viličari, golf vozila, vozila) i dizajnirane su za duboka pražnjenja.
Takva je i ta tvoja od 24 komada 2V članaka.

Last edited:
Između ostalih, ko majmun prazni bateriju do kraja svaki onaj kome je to posao, zato jer se može i zato što je netko za to osmislio uređaje koji se zovu dischargeri iliti pražnjači i koji se sasvim normalno kupuju i prodaju u legalnim trgovinama već preko 40 godina.
Isto kao što kupiš TV ili perilicu.
Takvi uređaji imaju upute za rad u kojima se navodi pražnjenje do 10.5V.

Kvalitetne deep cycle baterije možeš praznit do kraja bar 300 puta a da na kraju zadrže 70% kapaciteta
One najbolje i do 1000 puta.
Obične startne, one od 1500 Kn za 200Ah možeš ispraznit do kraja 10-ak puta i onda su za bacit.
(sve figurativno)

Nitko normalan ih ne prazni toliko puta već se za bilo kakav proračun uzima 50% pražnjenje.
Međutim, za test kapaciteta se mogu jednom praznit do 10.5V i to nije nikakav problem.

Znam odakle strah od potpunog ispražnjenja - ako je baterija slaba i stara onda je i jedno potpuno pražnjenje može dokrajčit.
ALI, takva bi i bez toga propala za mjesec-dva.

Zdrava deep cycle baterija će od jednog pražnjenja do 10.5V izgubit (figurativno) 1/300 dio ili 0,3% životnog vijeka, ako i toliko.
A startne baterije se ionako ne testiraju dubokim pražnjenjem već kratkotrajnim sa 150 - 700A u trajanju od 10-ak sekundi.

#####################################

I još nešto, malo si preplatija bateriju :p

1100Ah 48V baterija proizvođača TAB (a i drugi brendovi, npr talijanski Midac, NBA, FAAM ili bugarski Monbat su tu negdje ili čak jeftinije)
košta otprilike 7500 EUR

Za primjer:
TAB 8PG530 2V 1040Ah
https://www.tab.si/pdf/katalogi/TAB_...raction_EN.pdf

Jedan 2V članak košta 2130Kn (VPC)

Puna cijena je dakle 24 kom x 2130Kn + PDV = 63900 Kn
+ kutija max 2000 Kn
+ sustav za centralno nalijevanje max 2000 Kn

Puna cijena je max 68.000 Kn ili 9200 EUR.
Kod većine trgovaca se da užicat bar 20% skonta pa bi zapravo
takva baterija došla oko 7350 EUR

I još jedna napomena, za dublja pražnjenja i veći broj ciklusa se kupuju trakcijske a ne stacionarne baterije.
Trakcijske su (između ostalog) namijenjene za pogon vozila (viličari, golf vozila, vozila) i dizajnirane su za duboka pražnjenja.
Takva je i ta tvoja od 24 komada 2V članaka.

dakok pun si ludosti ka salpa govana,pises ludis a veze nemas .

Solar Batteries TAB 8 TOPzS 1000-1300Ah 6 units je 1550eur i to je 1000ah c10
ja ih imam 24 24x2v je 48 v 1100ah onda je racunaica 8 x 1550 a to je duplo od one ludosti sto ti pises
uz sve to meni su batterije 100ah jace

ako treba imam ponudu od tab slovenija ili solar projekt za tab mislim da je 875ah

https://www.merkasol.com/epages/62387086.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/62387086/Products/bat175
ovde je cijena i oni su jedni od najpovoljnijih za takve batterije

druga stvar ti usporedjujes 530ah 48v a ja sam ti rekao da imam 1100ah 48v i to dva puta,znaci opet se pravis blesav ili nista neznas,ti odluci

sinko tebi je bitno bit upravu i stavit vodu na svoj mlin

drugo ja necinim duboka praznjenja jer imam 6 kw solara na oba krova + pramac generator s 4,5kw konstant load i auto start

trakcijske baterije nisu ciklicke vec skroz nestos drugo sto se moze donekle staviti u pricu o deep cycle bateriji
i one nemaju ni priblizan broj ciklusa kao stacionarne baterije..

na kraju ja sam baterije uzeo u Josipa Grom i one su zbilja ok i svi koji ih imaju vec godinama +5,6g svi zadovoljni..

kvalitetne deep cycle baterije kod nas kupit u slobodnoj prodaji nema vec samo narudzba...

a pitano je za 12v block 200ah bateriju tipa victron ili sole sto je sve samo ne kvalitetna baterija za deep cyccle

i za takve baterije je pisano u samom startu

ali si se ti poceo paraviti pametan tj blesav...

1. Nije lako skužit o čemu pišeš
Taj TAB kojeg spominješ je 6 units - znači od 12V i košta 1550 OJRA
Kako onda dobiješ 8 x 12V = 48V?
Valjda idu 4 komada za dobit 48V?

2. Većina članaka koji se prodaju za osobne potrebe - brodovi, solari, su trakcijskog tipa pa sam i pretpostavio da imaš takvo nešto doma
Gledao sam u cjeniku nešto najbliže 1100Ah i dao ti primjer ponude.
Ako sam napisao TAB 8PG530 2V 1040Ah onda je to 1040Ah.
https://www.tab.si/pdf/katalogi/TAB_traction_en/TAB_Traction_EN.pdf - stranica 4

Odakle samo izvlačiš da je to 530Ah???

Šećer na kraju:

Traction - the action of drawing or pulling something over a surface, especially a road or track.
Traction batteries are employed in industrial lift trucks, delivery trucks, and other vehicles

As the name says, stationary or standby batteries are specifically designed for stationary applications. These batteries are mainly used for backup power in the event of a mains power failure.
Stationary batteries remain on a continuous float charge so that they can be used on demand. The largest types of stationary batteries are those used for electrical load leveling.

Dakle
- Trakcijske se pretežno duboko prazne pa pune jer im je takav režim pri potrošnji na vozilima (viličari)
- Stacionarne baterije su pretežno pune a prazne se po potrebi - npr za UPS, klasična standby upotreba

Kvalitetnih deep cycle baterija ima kupit u nas, i prije i sad, pitaj ribare s većim koćaricama koliko im traju TAB ili Midac članci (oni namijenjeni za viličare, za TRAKCIJU). Pitaj i Kriljane s turističkim brodovima koji stavljaju te baterije za iskustvo.

Cila priča je krenula oko dezinformacije da se deep cycle baterija s tekućim elektrolitom ne smije praznit do 10.5V radi testiranja kapaciteta.
Ponavljam, može i to je jedini pouzdan i siguran način da se sazna kapacitet baterije.

Uvrede i preseravanja neću komentirat. :uzdravlje

Last edited:
1. Nije lako skužit o čemu pišeš
Taj TAB kojeg spominješ je 6 units - znači od 12V i košta 1550 OJRA
Kako onda dobiješ 8 x 12V = 48V?
Valjda idu 4 komada za dobit 48V?

2. Većina članaka koji se prodaju za osobne potrebe - brodovi, solari, su trakcijskog tipa pa sam i pretpostavio da imaš takvo nešto doma
Gledao sam u cjeniku nešto najbliže 1100Ah i dao ti primjer ponude.
Ako sam napisao TAB 8PG530 2V 1040Ah onda je to 1040Ah.
https://www.tab.si/pdf/katalogi/TAB_traction_en/TAB_Traction_EN.pdf - stranica 4

Odakle samo izvlačiš da je to 530Ah???

Šećer na kraju:

Traction - the action of drawing or pulling something over a surface, especially a road or track.
Traction batteries are employed in industrial lift trucks, delivery trucks, and other vehicles

As the name says, stationary or standby batteries are specifically designed for stationary applications. These batteries are mainly used for backup power in the event of a mains power failure.
Stationary batteries remain on a continuous float charge so that they can be used on demand. The largest types of stationary batteries are those used for electrical load leveling.

Dakle
- Trakcijske se pretežno duboko prazne pa pune jer im je takav režim pri potrošnji na vozilima (viličari)
- Stacionarne baterije su pretežno pune a prazne se po potrebi - npr za UPS, klasična standby upotreba

Kvalitetnih deep cycle baterija ima kupit u nas, i prije i sad, pitaj ribare s većim koćaricama koliko im traju TAB ili Midac članci (oni namijenjeni za viličare, za TRAKCIJU). Pitaj i Kriljane s turističkim brodovima koji stavljaju te baterije za iskustvo.

Cila priča je krenula oko dezinformacije da se deep cycle baterija s tekućim elektrolitom ne smije praznit do 10.5V radi testiranja kapaciteta.
Ponavljam, može i to je jedini pouzdan i siguran način da se sazna kapacitet baterije.

Uvrede i preseravanja neću komentirat. :uzdravlje

za broj komada sam falio napisati gore,moja greska

stacionarne baterije a pogotovo velike aperaze 2v blokovi baterija nema kupiti vec iskljucivo po narudzbi i treba ih proizvesti stok je svugdje 0 u vecini slucajeva
ako ces TAB onda ces cekat proizvodnju kad je narucis, da je imaju na lageru to NE

Nemoj mjesati stacionarne i UPS stanby baterije to nije jedno te isto,kad vec cjepidalcis..
jedne su za ciklicko punjenje i praznjenje a druge za standby funkciju kad zatreba ali ne svaki dan(moze tako raditi ali nije stvorena za to)

kad si se vec uzvizdio iso sam pogledati koliko sam platio

pa to ispada 58TKN za 48V – 1069Ah na C10,

VPC 33.948,00
+ PDV 25% 8.487,00
Za uplatu: 42.435,00
Rok isporuke: do 10.04.2020. ili prema Vašem zahtjevu.
Jamstvo: 36 mjeseci.
Plaćanje: ostatak od 15.500,00 plaćate kod dostave i montaže baterije

a tu deep cycle 12v 200ah s elektrolitom mos u skovace baciti....toliko je to dobro...

cila prica je bila o deep cycle 12v 200ah bateriji i to je sve osim ne to sto pisse na njoj..

to ti je ko mujo i bukva na kojoj pise ona stvar..

:confused::confused:,evo zasto se ne otvaraju teme o tehnickim pitanjima na forumu, sve zavrsi u ovakvim raspravama

ma pusti te akumulatorske spremnike lako ce mo mi za to
dok covik necuti na svojoj kozi citaj takujinu sve su ostalo tvoja pegulana iskustva vezana za bateriju ,ma koliko ti to govorio..

nego sto turci govore

jesi vidio na zenti pao jos jedan mul ,10metri od mene nije dobro

a dizalica neradi vec misec dana a voditelj zente da ce ga Plenki kandidirati za gradonacelnika Splita

a prikuplja ponude za dizalicu 10T napravit vec misec dana,to su sve strucnjaci...

u 30g ta dizalica nikad nije stala vise od 2 dana max,osim ako je bio remont do 7dana

bome, dok se ne opari covik dobro na svojoj kozi ne zna sta valja
mala vozilica je na suhom,srecom tolika je da se kamionom dize ahaha
hebo sve ,opet sam na picanhi :cool:

bome, dok se ne opari covik dobro na svojoj kozi ne zna sta valja
mala vozilica je na suhom,srecom tolika je da se kamionom dize ahaha
hebo sve ,opet sam na picanhi :cool:

A Mocellin Churrascaria está presente na Ilha do Governador e em Niterói

odma prije aerodroma

Back