Mail za ministra i vladu

Svak od nas ima pravo na svoje mi??ljenje i sa svakim od kolega ovde moram se slo?žit jer su svi na svoj načun u pravu.Ja osobno san protiv ovog zakona ??ta ga dr?žava nameće,a koliko vidin nisan ni jedini.Da se mene pita,ja bi uvea zakon da onaj ko oće plaćat sebi doprinose neka sebi i plaća a ko neće neka ne plaća,a ne da dr?žava diktira ??ta i koliko moramo platit.
Pitan se sta je sa onim pomorcima ??ta navigavaju na kompanije ka ??ta su Jadroplov i sl di su po 5,6 pa i 7 miseci na brodu a po 5,6 miseci i doma a doma nemaju nikakvih primanja i onda sve ??ta zarade na brodu moraju jo?? i odvoji za plaćanje tog poreza.

Sla?žem se, potpuno. Stvar izbora, a ne ucijena!

a reci ce ti da je njihovih dvije tisuce i nesto eura sigurno i da ih oni zele svaki mjesec, i da ih boli neka stvar odakle ce doci.A da ne spominjemo mirovinu koju su si osigurali.

Tek kada bi im bilo jasno da ce dobiti 30 000 glasova za izbore koji stizu u svibnju, e znaci u travnju bi mogli ponovo pogledati te mailove i poceti srati (:o) kako ce nam oni pomoci:udriglavom

Bojin se dragi kolege Pomorci i supruge Pomoraca da oni nisu dobro brojali. Ima nas pomoraca i clanova pomorackih familija puno vise (pola pomoraca uopce nije u socijalnom/mirovinskom sustavu, jer ima priko 50 000 izdanih matrikula!!??), a taj broj prelazi sigurno 500 000 judi.
Bit ce "plesa" na izborima, debelo su se preracunali!!

Nazalost, splitski, ne vjerujem da je njih bas puno briga. Dok je dijaspore i mrtvih dusa, njihov status je zacementiran.

Dina, ecrop
Znan na sta ciljate i slazen se sa Vama, ali bojim se da ce bit svasta i da ekipa politicara inace nisu svjesni ca se dogadja oko njih.
Najgore tek dolazi, izbori u 5 misec, a u 6. i 7. misec nama uplatnice za platit porez!!
Bit ce politicarima uzareno lito sa nama Pomorcima, a nece bit puno turista, ekonomska kriza je u ciloj Evropi, nije nikome do kupanja!

Dina, ecrop
Znan na sta ciljate i slazen se sa Vama, ali bojim se da ce bit svasta i da ekipa politicara inace nisu svjesni ca se dogadja oko njih.
Najgore tek dolazi, izbori u 5 misec, a u 6. i 7. misec nama uplatnice za platit porez!!
Bit ce politicarima uzareno lito sa nama Pomorcima, a nece bit puno turista, ekonomska kriza je u ciloj Evropi, nije nikome do kupanja!

E tu si u pravu, ali ce trebati ih malo podbosti da se prisjete tematike.
Cujte, dio odgovornosti ce biti na nama, i da malo saljemo mailove strankama i pojasnimo im neke prednosti kurvanjske politike, i mozemo malo iskoristiti trenutak. Inace draga gospodo se mozemo slikati sa uplatnicama za poreznu:mad:

Ja se vise ne bojim.
Vec san pisala da imomo posla s kompletno bahatom i lihvarskom grupom idiota koji kao vode zemlju.
Zato,neka im....Pomalo,posli ce im biti jako kasno lajati.
Pomorci su poceli dizati solde s svih racuna.pomalo...turista nece biti,nitko nikome nista ne placa i sve je u rasulu.

Rakun
Postovani kolega, poslano je svim politickim strankama ono moje veliko pismo i frisko upozorenje da su Hrvatski Pomorci poceli dizat novce sa "nasih" banaka.
Nazalost, niko se jos nije oglasija o tome.
A to je zato ca mi nismo skupina gradjana s kojom se more manipulirat, ali je i problem za nas ca nas je ipak malo da nas se "vise i jace" cuje.
Evo danas je u Splitu Strajk Carinika i luckih radnika, pitan ja Sindikat Pomoraca ca im se nisu pridruzili i zvali i nas Pomorce priko ovoga Foruma, da i mi recemo koju ric, mozda bi kogod napisa nesto??

a o tom sindikatu je sve receno.
Cuj ja sam ti vjeru u pravnu drzavu odavno izgubio, ali nekako jos vjerujem u onega iz sindikata, ni ime mu nisam zapamtio sto je bio na hrvatska uzivo.
Kolega, samo polako, vidimo da je 08 prakticki izgubljena, ali se vrijedi boriti za buducnost.

Evo sam malo skicao sabor na tv, i vidim klaunovima je dobro i jos se nisu poceli vrpoljiti. Ali budu. Strpljenja samo

Poslati cemo mi lagano placeni oglas u dubrovacki vjesnik pred izbore i ponuditi banditima kost, pa nek se kolju ko ce je glodati.

Tako bi trebalo posvuda abrumati

Evo danas je u 8 uri na Radiju Split ponovo prica Jadran Marinkovic o pomorcima i problemu o placama, ispunjanju potvrde o dohotku i sl. i niko nije od sugovornika (bija je i Berlan iz Sindikata i nekoliko pomoraca, sritni su da su dobili telefon, jer je to gotovo nemoguce) reka ca cedu ucinit dogodine, tj. koje izmjene zakona i amandmani slijede i kakove akcije, nego svi pricaju o onome ca vec svi znaju.
To je glavni problem, ca nemoremo vratit tu 2008 godinu, nego se triba izborit za 2009 i daje.
Zato smo i provali sa nasim prijedlozima amandmana za Pomorski zakon i zato smo otvorili ovu Temu.

Cinjenica je da je ovo ka sta svi znamo jedna j..... politika a mista za postenog covika u politici nema!
Ako se i nade koji,malo ih je da bi sta uspili ucinit za nas male ljude,zapravo upadaju u krug onih koji prevladavaju,krug korumpiranih koji ce mu rec kratko i jasno : '' It's our way or a highway '' ili po nasu : '' Ili ces Jeb.. skupa s nama ili cemo te je... ''!

Zna se

Zna se

...Ja se vise ne bojim.
Vec san pisala da imomo posla s kompletno bahatom i lihvarskom grupom idiota koji kao vode zemlju.
Zato,neka im....Pomalo,posli ce im biti jako kasno lajati.......

E vidis Dina, sada bi svi mi tribali glasat za sadasnju vlast, nedat lupezima da izgube izbore, nego da se valjaju u izmetu koji su napravili i neka kusaju kasu koji su izmisali.
Ovako ako izgube izbore stat ce sa strane i pametaovat i svi ce biti krivci osim njih.

Hitna akcija za sph

Hitna akcija za sph

Kap. Brazzaduro

Nemoremo se vracat na gore stanje za Pomorce, ali ajmo se izborit da se popravi ovi zakon sa novim amandmanima za dogodine tj. od ove 2009 godine.
Evo Vam nasi zahtjevi, pa se borite za njih i imat cete punu nasu podrsku, a ne nas vuc za nos i tapsat po ramenu kad razgovaramo, a kad se maknemo okrenit nam ledja!!
Ako ovo izborite, dobit cete najbrojnije clanstvo u sindikatu, to budite sigurni!!

Mi, Hrvatski Pomorci, građani Republike Hrvatske trazimo:

1. Trazimo da se porezna olaksica po danu od 400kn povisi na 1.600kn po danu.

2. Valutni tecaj se mora gledati i obracunavati na dan primitka place, a ne na dan predavanja porezne prijave.

3. Za dokaz o primanjima uzimati individualni ugovor kojeg Pomorac ima s doticnom firmom i to osnovica place, te platne liste ako ih Pomorac dobija. Bonusi i svi ostali dodaci se izostavljaju (to su osobne priznate naknade i nagrade svakog pojedinog Pomorca i pravila poslovanja brodarskih kompanija na koja R. Hrvatska i njezini zakoni nemaju utjecaj).

4. Dane putovanja od kuce do ukrcaja na brod racunati od dana potpisivanja ugovora izmedju Pomorca i pomorske kompanije ili pomorske agencije za ukrcaj pomoraca (ako nema ugovora, uzimati u obzir i â??putna pismaâ? i ovjerene putovnice od Hrvatske granicne policije ili elektronske zapise iz istih, pri izlasku sa teritorija R. Hrvatske).
Dane putovanja od iskrcaja sa broda do dolaska kuci racunati na temelju â??putnog pismaâ? sa broda i ovjerene putovnice od Hrvatske granicne policije ili elektronske zapise iz istih, pri dolasku na teritorij R. Hrvatske).
Ovo je vrlo vazno, jer svi Pomorci su placeni za te dane puta od strane svojih kompanija i placaju socijalno/mirovinske doprinose od dana potpisivanja ugovora do dana dolaska kuci, pa bi ti dani trebali biti priznati i kod prijave dohotka i placanja poreza na dohodak.

5. Lijecenje Pomoraca priznaje se bez obzira kada je pocelo, bez limitiranja i s mogucnoscu prijenosa u iducu godinu kao visak dana iz prethodne godine (pogotovo profesionalne bolesti).

6. Skinuti limit s dana provedenih na specijaliziranim pomorskim tecajevima tijekom cijele godine, jer to su doskolovanja za nasu pomorsku struku, koja su vazna da zadrzimo posao (upravo te tecajeve najvise traze strane kompanije na kojima radimo). Zato i ti dani zakonski su ubrojani kao visak dana i ne smiju se izostavljati ili limitirati te moraju biti prijenos viska dana iz prethodne godine, jer to je nase profesionalno usavrsavanje.

7. Definirati izraze â??nezaposleni Pomoracâ? i â??Pomorac na godisnjem odmoruâ?, jer po sadasnjem zakonu dolazi u koliziju jedno sa drugim i regulirati sva radna prava i prava nezaposlenih koja iz toga proizlaze kako i za ostale gradjane Republike Hrvatske (nezaposleni Pomorac je Pomorac bez posla) .

8. Stope poreza na dohodak za Pomorce smanjiti na jedinstvenu stopu od 5%, jer mi svoj dohodak ne zaradjujemo u Republici Hrvatskoj i drzava bi trebala to uzeti u obzir i ovo shvatiti kao jednu povlasticu prema svojim gradjanima Pomorcima.

9. Ukinuti prijavljivanje u L. Kapetanije u roku 10 dana. Taj rok treba biti fleksibilan do jednog mjeseca.

10. Sve pomorske certifikate priznavati na temelju stecene navigacije i napredovanje u struci u skladu sa STCW konvencijom.

11. Uvesti Beneficirani radni staz za Pomorce i uvesti starosni limit za Pomorce od 55 godina za umirovljenje.

12. Reviziju stjecanja pomorskih zvanja na temelju STCW konvencije na pravednijoj osnovi i skolovanje Pomoraca, po uzoru na siru svjetsku praksu i s obzirom na veliku pomorsku kadrovsku krizu u Svijetu i brodarstvu.
Takodjer, trazimo lakse zaposljavanje Pomoraca sa VS i VSS u Pomorskim srednjim skolama i Pomorskim fakultetima, koji zele stati sa navigacijom i zele ostati u struci i raditi za struku, po uzoru na naprednije pomorske nacije.
Ovu tocku treba usmjeriti na direktno pregovaranje SPHa sa Ministarstvom Pomorstva i Ministarstvom prosvjete i sporta uz prisustvo Pomoraca.

13. Pomorske pripravnike (Kadete palube, asistente stroja, asistente elektrike, asistente elektronike) osloboditi placanja poreza na dohodak i socijalno/mirovinskih placanja doprinosa i osloboditi placanja osnovnih pomorskih tecajeva u smislu stimuliranja zaposljavanja mladih ljudi koji zele postati Pomorci.
Ta placanja trebaju preuzesti na sebe ili Ministarstvo Pomorca kao subvenciju ili brodarska kompanija (ako je Hrvatska firma bez obzira na zastavu) sa kojom je Pomorski pripravnik potpisao ugovor.

S ovim stavom dokazujemo gradjansku lojalnost i da zelimo biti dio sustava, ali na posten nacin, a ne da nas sprijecavaju normalno zivit u nasoj zemlji i da investiramo svoj novac u njoj.

P.S. Ja san nezadovoljni clan SPH i u nemogucnosti san Vam poslati ove zahtjeve direktno na e-mail starnice sindikata!

@splitski kanal
Pozdrav
Ne slazem se sa:
4.ja sam placen samo kad radim a za dane puta nisam.
7.zakon tretira pomorca kao nezaposlenog cim nije na brodu i to ne treba dirat jer dosta ljudi je na permanent ugovoru i to samo komplicira stvar i daje jos vise prostora za moguce probleme
8.nikakva stopa poreza ne dolazi u obzir na novac zarađen vani.Drzava ima privilegiju da mi te novce trosimo ovdje a ako se ikakav porez uvede ja cu ih drage volje potrosit negdje drugdje.

kanalu,lijepo ti to zboriš ali iz iskustva znam da ti od tih zahtjeva nema ništa u ovoj državi a naročito putem tzv.našeg sindikata koji je samo u službi njegovog veličanstva

pozdrav svima!

sla?žem se sa Splitskim, i potpisujem mail!
ako smijem samo dodati, čini mi se da će borba za prava pomoraca biti duga i te??ka, a ne mogu ni zamislit ishod, jer mi kao obrazovani, civilizirani ljudi pregovaramo sa hrpom bandita i debelih obraza. (bez imalo pretjerivanja!)

mislim da bi na??e napore prvenstveno trebali usmjeriti na oslobađanje od zdrastvenog osiguranja, jer to je u stvari dvostruko plaćanje, - svaka kompanija pokriva tro??kove eventualnog liječenja zaposlenika, kao i pripadajuće doprinose u matičnoj zemlji, za??to to plaćati i u HR?
tu smatram da je sr?ž problema, jer dr?žava na??a samo na račun zdrastvenog/mirovinskog godi??nje digne cca 8 000 kn samo po jednom tercu, ako pretpostavimo da je isti 7 miseci na brodu godi??nje,??to je sasvim realno!

??to se tiče poreza, ne smatram ga opravdanim, ali te??ko da ćemo se rije??iti poreza...svaka dr?žava se praktički zasniva na porezima, pa ne mogu zamislit da će se dr?žava toga odreći, uostalom sve dr?žave imaju neku vrstu poreza.

dakle zaključak je da se prvenstveno triba usmjerit energiju i pravna sredstva na rje??avanje plaćanja zdrastvenog osiguranja dok smo na brodu, jer je to u najmanju ruku nelegalno,s obzirom da isto NE mo?žemo ni koristiti!

Lihverima koji side u Vladi se triba reci....placamo Vam zdravstveno i mirovinsko za nista i zato Vam NECEMO platiti porez na dohodak.
Amen,Bog i dovidjenja.

@Volimmore - ovo sto ti pises, jeste problem i nebuloza al' platiti zdr. i mir...u odnosu da ti rebnu porez na dohodak...Tu je itekakva razlika.

Back