Ma ljudi moji, nemojte biti djeca. Evo recimo, kaze kolega da ne zeli ovisiti o volji ETO.., ma o kakvoj volji majke ti? Ako taj ETO voli pametovat posalji ga doma u prvom portu i mirna Bosna.
Ali, vec iz pocetne izjave meni se cini da vi hocete eliminirati elektricara radi par stotina dolara koje ce vam firma dati da preuzmete njegov dio posla.
Nema veze, a ovo sto ti Srelec kaze zanemari. Elektrika se ne uci za sedmicu dana, nego se s njom zivi i uci se cijeli zivot. Dokle ces stici ovisi podjednako o okruzenju i o tebi.
Evo, npr. ja sam vec sedmi ili osmi put na istom brodu i nikada mi kapo niti izdaleka nije dao naslutiti takvo sto da mu smetam ili da bi ovisio o meni ili ja o njemu. A za svaki posao, ma kako banalan taj posao bio treba vrijeme a jedan covjek ne moze stici sve sam.
Srelec, a ti bi covjeka odmah ubacio na fiber komunikacije.., a kruteyebo, nitko me ne uspijeva nasmijati kao ti tu i tamo.
No, dugacak je put bio od Samuelovog tastera tj. Morzeove azbuke do komuniciranja fiber opticki. A ti bi to sve kroz jednu vecer ispredavao kao ona ekipa u Atlantisa i Libra.
Razumije se, da bi takvo predavanje bilo jednako kao da ides govoriti svetu misu pa od cijele mise kazes samo - braco i sestre valjen Isus - pa odmah dodas - idite u miru Bozjem.., amen!
A propovijed i svete Litanije - nista! Tako isto nema smisla govoriti o fiberima, a ne reci da je to samo jedaj od fizickih medija koje srecemo u elektronickim i industrijskim komunikacijama. A sta cemo s ostalim cimbenicima u komunikacijama? Npr. RS-232, RS-485, pa RS-422.., zatim OSI layers, internet layer protocols, packet transport, modbus, DNP3 osnove, industrijski ethernet, AS-interfejsi, DeviceNet, Profibus, Foundation Fieldbus, Modbus Plus, Data Highway Plus/DH485.., pa onaj HART poznati, pa ove nove wireless tehnologije.., wireless LANs/WLANs, pa satelitski sistemi frekvencije, lokalni oscilatori, medjufrekvencije, LNB i slicne stvari..,
A pazi, za sve ovo sto sam ti nabrijio mozes na Internetu naci barem jednu knjigu o toj temi i to knjigu od 400 strana.., a nije bas da se citaju glatko kao novine.
A gle ovo, prije nekoliko dana valjalo nas dobro.., oko 7 force.., prigorila crvena navigacijska i jedna od towing light, teglimo rig upravo. A mogao se I zapovjednik popeti na jarbol zamijeniti ih, ali ima vaznijeg posla.., poslije nam pukao u valjanju reduktor od fi-fi topa iznad mosta I isao ga ja vezati da se ne vrti njima iznad mosta.., a mogao je i kapo to napraviti.., ne treba za to posebna vjestina. Nocas nam pukao flap iznad jednog ventilatora makinje i poceo lupati ventilator pa smo ga odmah zaustavili - i jutros do rucka sam bio u ductu skinuti sve flapove i izbacio ih vani.., sve je to mogao napraviti bilo tko - ali za bilo sto obaviti treba vrijeme.
Aj, auguri di sereno anno 2018..,
moram na most, ovog puta na zdravicu.
​​
​​