Saudi Aramco

Moj prijatelj, kapetan, isao na intervju od SA u London, sam sebi sve platio, jos mu nisu refundirali novac, a ima od toga dobra 3 miseca, zvali su i mene ali vodjen iskustvom mog prijatelja nisam htio ici na intervju u London i onda som to odradili putem skype-a, inzistirali su oni a ne ja, cak ni neznam kako su dosli do mojih kontakt detalja, uglavnom nakom malih milion mailova pristao sam na taj intervju, ponudjen ugovor 42-21, odmah odbio, razgovor tece dalje, trazim brod DP2 i preko 3000 GT, nema (ili nema za mene, neznam), itd...itd...ja kazem molim da me vise ne zovete i ne gnjavite.
SA je dobar za pocetnike i one koji nikad nisu bili na offshore a za one koji su u offshore, bolje da se drzite podalje, nadalje pricao sam sa nekima koji su navigali na SA, najcesce ubace spijuna u obliku kadeta i onda te jebu sa politikom vjere, nacije, hrane i da ne nabrajam vise, ne zelim nikog obeshrabriti ali za nas koji smo u offshore, po meni (kazem po meni) SA je zadnja rupa na svirali.

Meni sve troskove uredno platili za 3 dana
Pocetnici ne mogu na SA
Placa ka da si na drillingu
Ja iz offshora isa na SA
I to sa guston
Bez obzira na sugavu rotaciju
Par godina pa penzija

Postovanje Santiago,
Ne mislim reci da nije istina, ali da ti je SA dao placu kao na drillu to ce ti povjerovati oni koji nikad nisu bili na offshore, odnosno moze biti istina ako si nizi rank ali ako si top 4, zaboravi na to placa kao na drilu, meni su nudili 600 dolara permanent za Mastera, ali kad zbrojis da si sa ugovorom 42/21 vise od 8 miseci na brodu, onda bi ja ovdje di sam sada za toliki broj dana zaradio i vise a ovdje radim samo 6 mjeseci u godini, dakle izgleda da si se vodio za novcem a ne za zdravim razumom.

Postovanje Santiago,
Ne mislim reci da nije istina, ali da ti je SA dao placu kao na drillu to ce ti povjerovati oni koji nikad nisu bili na offshore, odnosno moze biti istina ako si nizi rank ali ako si top 4, zaboravi na to placa kao na drilu, meni su nudili 600 dolara permanent za Mastera, ali kad zbrojis da si sa ugovorom 42/21 vise od 8 miseci na brodu, onda bi ja ovdje di sam sada za toliki broj dana zaradio i vise a ovdje radim samo 6 mjeseci u godini, dakle izgleda da si se vodio za novcem a ne za zdravim razumom.

Bas tako.Slazem se sa svim.Ljudi gledaju godisnju zaradu,a zaborave da odrade vise od osam miseci godisnje.Prijatelj mi je treba ici za kapa na neki njihov jack up i on razmislja kao Santiago,ali kad smo sili i malo bolje promotrili uvjete sa ugovora skuzili smo da to i nije bas sve bajno i krasno.Spominju puste neke bonuse...Na kraju je odusta i osta di je i bija,a troskove mu jos nisu podmirili.Od toga je proslo 5 miseci.

SA

SA

Pozdrav ljudi. Vec san se prije javlja na ovu temu pa da se nadovezen. bia san u Londonu na razgovoru, al nisan upa. Zna san odgovore na sve sta me pitalo (bilo je jednostavno) al su mi kroz 2 tj javili da mi ipak fali iskustva al da se javin kad doden sa sljedeceg broda. Inace radin ka ELectrical Officer (sad ETO) na tankerima, sve skupa jedno 2 g. Nije puno... I da su mi ponudili posal prihvatia bi ga, sta zbog love, sta zbog offshore iskustva. Meni bi to bia ipak korak naprid. :) E da, sve troskove su mi podmirili u roku od 10 dana, cak i metro karte! :)

Pri izboru svakog posla najbitnije je zapamtite to svi omjer ulozeno-dobijeno. A nikakva total lova (koju ionako drugi trose) ili kako neki zazivaju penzija (kakva penzija!?). Ili prosto receno ....jebes 12 ako radiš za 14. Bitno je uloženo-dobijeno omjer pa radio ti na offshoru, tankeru, bulku ili passageru.

Postovanje Santiago,

Zivija mi casper

Ja san sad na offshore dp 2 brod
Ok lova neka zlatna sredina
To za drilling san vise karikira al nije daleko od istine
Dali su mi 180 hilja usd za mastera godisnje
Tesko mi ko more rec da je to losa lova?
Tri puta vise nego sad iman
Znan da ima sto ljudi i sto cudi
I je poletija san za lovon
Al sa takvon placon ja u godinu dana isplatin sve kredite pa san miran
Je vise se radi to stoji
Al navigan od 96 a di su mi novci?
Nigdi
Ovde ce ih bar bit
Znan da ima ljudi koji ovo nebi prihvatili
Ja se bome nisan mislija sekunde

a tema nije za diskusiju jer ima tisucu ljudi i svi imaju razlicita misljenja.
imam prijatelje i poznanike cak i rodbinu pa svako bira svoj put ,
jedan prika je na kruzerui i bia je u offshore i reka nikad vise, on spominje
da on voli pojest dobru hranu, znat ako ga zaboli da ima medica na brodu i da brod ritko kad je miljama od
obale, a drugi je od 95 na rigovima trenutno na drillshipu i jos mu se neide u penziju a ima 57 godina
tako svako gleda sebe i bira onako kako zeli. Suludo je komentirat i pricat da je jedan pametan sta je prihvatia
a drugi je glup jer nece tamo. Stoga nek vam je sa sricom pa di jeste da jeste :uzdravlje

Last edited:
Slazem se sa Perzom i Santiagom
Neko je isa na brod trbuhom za kruhom,pokusava zaradit sta vise i nekako se skucit doma ili bar radit u normalnom okruzenju.Neko je to odabra kao zivotni poziv i to je to.
Svak ima svoje videnje i planove u zivotu,takoder znam puno ljudi koji ne zele ni cut za drilling industriju ma ni za koji novac,a nakon sest godina u drillingu i na drillshipovima vidim i zasto i cak razmisljam da se vratim na ROV i diving brodove ali pokusat cu izgurat radi soldi.
Osobno sam isa na brod trbuhom za kruhom,ali mi je sve teze i teze psihicki i pokusavam zaradit za buduce planove jer sam neke zivotne stvari priveja kraju (stan,kuca...) i sad pomalo skupljam za taj plan.
Sve je stvar psihe,okoline,ljudi,zivotnih okolnost pa i osobnih emocija,i naravno ko koliko zeli i koliko kome triba.
Brod je komad zeljeza,a ljudi cine brod.

:confused:
Slazem se sa Perzom i Santiagom
Neko je isa na brod trbuhom za kruhom,pokusava zaradit sta vise i nekako se skucit doma ili bar radit u normalnom okruzenju.Neko je to odabra kao zivotni poziv i to je to.
Svak ima svoje videnje i planove u zivotu,takoder znam puno ljudi koji ne zele ni cut za drilling industriju ma ni za koji novac,a nakon sest godina u drillingu i na drillshipovima vidim i zasto i cak razmisljam da se vratim na ROV i diving brodove ali pokusat cu izgurat radi soldi.
Osobno sam isa na brod trbuhom za kruhom,ali mi je sve teze i teze psihicki i pokusavam zaradit za buduce planove jer sam neke zivotne stvari priveja kraju (stan,kuca...) i sad pomalo skupljam za taj plan.
Sve je stvar psihe,okoline,ljudi,zivotnih okolnost pa i osobnih emocija,i naravno ko koliko zeli i koliko kome triba.
Brod je komad zeljeza,a ljudi cine brod.

Pozdrav,

Mene opet zvali na interviju??

Santiago,

Ne osudjujem tvoj potez, inace Master na drillu ima preko 250 iljada dolara godisnje (a prijatelj mi ima oko 300 iljada) a radi 6 miseci (28/28), ja imam lovu skoro ka i to sto je i tebi SA dao a takodjer radim 6 miseci.
Santiago, kazem, ne osudjujem niti mislim da si nesto lose napravio, samo kazem da SA daje placu medju najgorima u offshore, ali stoji da je bitno da se ima posla i da nisi kruha gladan, ja sam poceo navigati 1988 i bilo je dana 90-tih kad nisam skoro ni za kruh imao i jos uvijek se sjetim i tih dana, dakle bitno je da se ima posla a sto se tice placa, netko ima vise netko ima manje, tako je uvijek bilo i tako ce uvijek biti a svak dobije svojih 5 minuta slave prije ili poslije, ja sam ih dobio tek prije 6 godina kad sam upao u offshore a do tada sam na kontejnerasima i ostalim trgovackim brodovima jedva prezivljavao.

Ako master na drillu Mia 250-300tusd znaci da je u pitanju ozbiljnija firma:cool:
Tad zasigurno ne rad 6miseci godisnje vec putom mu je prosjek kuca i van nje 4/8
Bud tu kursevi mitinzi I slice gluposti koje te udalje od 6miseci.

Saudi Aramco

@casper

Sta Tide daje 770 eu za mastera day rate?
To ti ispadne 180k $ za 6 mjeseci rada, ali garantiram da tamo odradis dobrih 7 mjeseci barem godisnje i jos uvijek si daleko od 180k.

Nemojte racunati dane treninga i takve pizdarije, placa i gotovo po tome ako ostanes godinu dana u teoriji ces imati jako dobru placu...

Sa druge strane 180k za 8 mjeseci rada isto nije za odbaciti ako je covjek bio na bitno manjoj placi, svatko sebi bira put i poslodavca ako moze...nikada neznas di moze zavrsiti i koga moze upoznati u Arabiji i doci na jos bitno bolje... Po meni je to green light...samo naprijed!!!

Last edited:
@casper

Sta Tide daje 770 eu za mastera day rate?
To ti ispadne 180k $ za 6 mjeseci rada, ali garantiram da tamo odradis dobrih 7 mjeseci barem godisnje i jos uvijek si daleko od 180k.

Nemojte racunati dane treninga i takve pizdarije, placa i gotovo po tome ako ostanes godinu dana u teoriji ces imati jako dobru placu...

Sa druge strane 180k za 8 mjeseci rada isto nije za odbaciti ako je covjek bio na bitno manjoj placi, svatko sebi bira put i poslodavca ako moze...nikada neznas di moze zavrsiti i koga moze upoznati u Arabiji i doci na jos bitno bolje... Po meni je to green light...samo naprijed!!!

Ako se radi o Tidewateru, daleko je Master od te love...Cak i da je preko UK-a i da radi na AHTS brodu gdje su dobri bonusi za Anchor handling & Towing.Medjutim ako se uzme u obzir da je rotacija na SA 42-21 te radeci na TDW-u malo overtime, te skupljajuci extra dane lako se dodje do te cifre ako ne i vise.
Vjerojatno je casper na to mislio te se slazem sa njime da se posao na SA ne moze mjeriti sa vecinom offshore-a jer sve krece od rotacije...

Mislim da nije realno usporedjivati place ako se radi o razlicitim rotacijama...isto tako mozemo reci da jedan DPO ako radi svaku rotaciju recimo tjedan dana duze na temelju extra dana tuce vecu lovu od Mastera na istoj firmi.
Malo se mijesaju kruske i jabuke...

Inace SA placa jako dobro za neke druge poslove, puno bolje nego sto je navedeno u prijasnjem postu te postoji izbor izmedju permanent basis ugovora i rotacije 42-21 koja je po meni krajnje nepovoljna i za prihvatit takvu rotaciju sve ovisi od osobe do osobe i gdje trenutno radi te koliko zaradjuje.
Ljudi zaboravljaju da na vecini offshore firmi ako imaju mogucnost raditi extra time (uvijek treba negdje nekog pokrit) bez problema dodju do tog iznosa i na povoljnijim rotacijama (35-21) u istom ranku.
Iz tog razloga za mene je rotacija 42-21 full nepovoljna i u mom slucaju da bi me privukla posao bi trebao biti placen nemoralno sto je u stvarnosti nemoguce.

Mislim da nije realno usporedjivati place ako se radi o razlicitim rotacijama...isto tako mozemo reci da jedan DPO ako radi svaku rotaciju recimo tjedan dana duze na temelju extra dana tuce vecu lovu od Mastera na istoj firmi.
Malo se mijesaju kruske i jabuke...

Inace SA placa jako dobro za neke druge poslove, puno bolje nego sto je navedeno u prijasnjem postu te postoji izbor izmedju permanent basis ugovora i rotacije 42-21 koja je po meni krajnje nepovoljna i za prihvatit takvu rotaciju sve ovisi od osobe do osobe i gdje trenutno radi te koliko zaradjuje.
Ljudi zaboravljaju da na vecini offshore firmi ako imaju mogucnost raditi extra time (uvijek treba negdje nekog pokrit) bez problema dodju do tog iznosa i na povoljnijim rotacijama (35-21) u istom ranku.
Iz tog razloga za mene je rotacija 42-21 full nepovoljna i u mom slucaju da bi me privukla posao bi trebao biti placen nemoralno sto je u stvarnosti nemoguce.

Bog

MožeÅ¡ malo objasniti razliku između permanent basis ugovora i rotacije 42-21, misliÅ¡ da je moguće pogađati se sa SA.??

Bog

MožeÅ¡ malo objasniti razliku između permanent basis ugovora i rotacije 42-21, misliÅ¡ da je moguće pogađati se sa SA.??

Permanent basis ugovor znaci da si stacioniran u SA te imas pravo na par tjedana godisnjeg odmora na kraju godine sa placenim avio kartama doma i nazad.Napomenuo sam da su to neki drugi poslovi gdje se vrlo vjerojatno nudi i family status (iako nisam siguran za to).Nije bas da je atraktivno zivjet u SA, ali nekome i to pase...vecina ljudi izabere rotaciju 42-21.
Vecinom su to Vetting inspectori, QC/QA Inspektori, Superint. i slicni poslovi.

Last edited:
Back