Upiti oko offshore poslova (platforme, drillshipovi, wind turbine itd)

martinmg42

New member
Evo ja sam novi clan na forumu, predstavio sam se gore i sad zelim zapoceti svoju temu. Kao sto sam rekao, imam 23 godine, zivim u Zagrebu te sam zavrsio SSS Tehnciar za telekomunikacije a trenutno studiram Upravljanje u kriznim uvjetima. Velika mi je zelja zaposliti se u offshore sektoru kao zastita na radu (HSE), nakon sto zavrsim fakultet. Nije mi bitno radi li se o platformama, brodovima ili wind turbinama. Takodjer sam spreman i za internship programe gdje god bili.
Zanima me sta mi mozete ukratko reci, preporuciti vezano za offshore te posebno dio za HSE. Znam da postoje HSE officiri ali i HSE technicians(molim da mi ove tehnicare pojasnite posto sam vidio da u Saipemu postoji ta vrsta). Mislim da bi mi dobro bilo za pocetak da polozim temeljnu sigurnost na brodu te steknem bar malo iskustva na brodu (neovisno o poziciji) kako bi imao prednost za dalje. Zanima me kome bi se mogao obratiti za rad na brodu (da nije kruzer) kada bih polozio temeljnu sigurnost te kakva je procedura oko ukrcaja. Za HSE officer potrebno je poloziti NEBOSH(mora li biti opito approved?) ali mi se to cini preveliki zalogaj bez radnog iskustva na platformi. Uskoro ce se i u Rumunjskoj moci polagati NEBOSH koji ce biti opito approved (tako mi je bar jedna zenska rekla iz class traininga).

Evo malo puno informacija trazim, ali nadam se da sam na pravom mjestu.
Hvala i zivjeli! :uzdravlje

Sada ti je tesko upast u offshore, gotovo nemoguce, zbog krize u tom sektoru, tako da ti predlazem da probas nac neki onshore posao u svojoj struci. to se jos trazi po rafinerijam i sl. na bliskom istoku i slicno. Prije ako bi upao na rig kao mornar, mogao si napredovat, i ic u tom smjeru za koji vec imas skolu, a firma bi ti placala dodatnu edukaciju, i za par godina je bilo moguce doc na tu poziciju. koliko ja znam nije tu bilo nekih internship ili apprentice programa, barem ne za hr putovnicu.

NEBOSH ti nema samo veze sa brodom i sa pomorskom strukom,vec ima sa svime sta postoji u svitu,doslovno od do.NEBOSH je struka za sebe i sve mozes nac na njihovim stranicama.
NEBOSH je bija davno prije OPITA i nemaju veze jedan s drugim i upravo je NEBOSH jako priznat zbog toga sta je detaljan i tezak.
U Rumunjskoj vec imas NEBOSH i to ti je u redu za polagat,jer inace nemozes nigdi odslusat nesto a da se zove NEBOSH i da nije njihov vlastiti.
Za ostalo trenutno nisam pametan jer sam i sam u sranju

Hvala za odg. Znam da kriza trenutno trese offshore poslove ali ce se valjda stabilizirati kad barel predje 50-60 dolara. Cilj mi je dakako raditi na sjevernom moru. Za bliski istok sam malo skeptican radi opce sigurnosti tamo.
@dizalicar postoji dosta centra za NEBOSH ali nisu svi OPITO approved. Nekima taj OPITO puno znaci a nekima ne bas. Oni po engleskoj kostaju oko 2000funti(ako se ne varam) a u rumunjskoj stoji ponuda za oko 1600€.
Moze li mi netko objasniti jos razliku izmedju HSE officera i HSE techniciana? I znaci koliko sam shvatio obicni mornar mogu postati kada polozim temeljnu sigurnost na brodu?

Da za mornara je dovoljno B2 i matrikula, za na offshore je jos potreban BOSIET tecaj. procesljaj sve tu po forumu, sve je vec napisano.

Hvala za odg. Znam da kriza trenutno trese offshore poslove ali ce se valjda stabilizirati kad barel predje 50-60 dolara. Cilj mi je dakako raditi na sjevernom moru. Za bliski istok sam malo skeptican radi opce sigurnosti tamo.
@dizalicar postoji dosta centra za NEBOSH ali nisu svi OPITO approved. Nekima taj OPITO puno znaci a nekima ne bas. Oni po engleskoj kostaju oko 2000funti(ako se ne varam) a u rumunjskoj stoji ponuda za oko 1600€.
Moze li mi netko objasniti jos razliku izmedju HSE officera i HSE techniciana? I znaci koliko sam shvatio obicni mornar mogu postati kada polozim temeljnu sigurnost na brodu?

Martine ne citas dobro sta sam napisa.
NEBOSH je udruga za sebe koju boli kita za OPITO i sve ostalo,to je desna ruka UK zakonu za safety i ostalo vezano za to.Znaci NEBOSH organizira tecajeve priko raznih vlastitih posrednika i sami sebe priznaju.
NEBOSH je za sve a ne samo za brod i platforme,znaci za gradilista,za brod,za prirodu i drustvo i masu toga,znaci nije samo za brod taj tecaj niti je njih briga di ti radis i za sta ti je to.
Odes na stranicu http://www.nebosh.org.uk i sve informacije imas tu.
Ja sam platija tecaj 1380 Funti u Manchesteru,International general certificate,i moram kazat da je to jako tezak i profesionalan i jako detaljan tecaj,i svakako ga preporucujem gori bez greske jer sam zadovoljan sa naucenim i isntruktoricom i uvjetima.Ali jako tezak,mozes vidit prolaznost na NEBOSH stranicama.Uglavnom dobra stvar je ako padnes jedan od tri ispita ne moras ic u Englesku ili negdi vec se moze polagat u Zagrebu u British councilu,i prije ako padnes jedan od tri mora si sva tri pisat a sad samo taj sta padnes.Takoder kome engleski nije materinji jezik ima pravo na pola sata duze na ispitu ali moras imat rijecnik jer u suprotnom smatraju da ti ne triba.Znaci umisto dvi ure imas pravo na dvi ipo i to je nategnuto...
Osobno nisam razmislja o Rumunjskoj jer razlka u novcu nije velika a mislim da je veca zajebancija doli u Rumunjskoj.
Sta se tice posla i di zelis radit to je jako tesko birat i izabrat,ja idem di me zapadne pa sta bude,hebe me za sigurnost i ostalo,ne mogu na to utjecat.
OPITO je nesto sasvim drugo,uglavnom sam sebi svrha isto.Ti HSE se negdi zovu ovako,negdi onako ali u globalu mora se vidit job description sta se trazi ali mislim da je to sve slicno.
Pametno odluci i nemoj letit i zurit nigdi jer sa samo NEBOSHOM bez iskustva ili da ti je otac rig menager neces doc radit u offshore.
Recimo moj posa je jedan od prakticnih stvari koje Safety oficir mora znat i zato sam se odlucija polozit jer iman to u glavi i svega san vidija do sad,pa sad sta bude u buduce.

Last edited:
Slazem se s dizalicarom, sve si dobro napisao. ja sam isto prije par godina razmisljao o neboshu i ispitao kako to ide, jer sam mislio da cu imat vise sanse za upast u offshore, ali su mi ljudi iz drillinga predlozili da neidem, i onda sam sreo jednog lika koji je u drillingu u north sea i polozio je nebosh, pa mi je isto rekao da mu ne pomaze, pored engleza i ostalih nacija u northu. a ti martinmg42 bi jos i birao, nebi middle east...po nordu ti nema puno nasih HSE officira, tako da bez iskustva mislim da nemas sanse, eventualno west afrika i arabia!

Ljudi sa visegodisnjim iskustvom na offshoru i "viskom certifikata",tesko nalaze posa danas...a ne zutokljunci ka i ti.
bez uvride.

Upiti oko offshore poslova (platforme, drillshipovi, wind turbine itd)

Tako je mene nedavno zva susid da mu dan savjet prijatelju, posto sam ja na offshore. Dosa ja, kad dolazi momak od 20 ak god i nakon upoznavanja ni pet ni sest nego da njega samo platforme zanimaju ili eventualno psv i ahts. Odma sam mu zavarija od smija. Student nautike. Broda nije vidija jos i takva razmisljanja. Najbolje od svega je razlog zasto platforme. Zato jer su tamo kratki ugovori jerbo nije lako curu samu ostavit.Reka san susidu da me vise ne zove za ovakve padobrance....

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moze li mi netko objasniti jos razliku izmedju HSE officera i HSE techniciana?

dobro pitanje... i jedan i drugi se prave da ne vide bitne stvari a drkaju sljakere da pisu safety kartice, placu da su razocarani sta je danas samo 50 kartica napisano (to su ti kartice di mi debili pisemo neku opasnost koju smo pazili)... ne kuzim sta ne bi trebali bit sretni da je danas manje kartica znaci radili smo sigurnije?? Ali NE dragi Martine, nije tako, nego cilj je oborit rekord, napisat milijun kartica ako je moguce, time potvrdit da smo i dalje glupi i radimo iste greske, e onda nam pisu sa kopna da smo super da smo blizu rekorda i dobit cemo majce kratkih rukava!! Onda ekipa pise bas sve i svasta, onda mehanicari, elektricari i slicni nesretnici dobiju tu listu pizdarija koje moraju zatvorit, a 99posto kartica je teski napad na zdravu logiku... A to sta je derrikman danas cijeli dan trazio blato po tankovima i jos uvijek ga nije nasao, a ni nece jer ga je vjerojatno transferirao u more pa ga vec zderu srdele a njih ce tune koje ces kasnije ti Martine pokusati u rio mare konzervi, negdje u plavom Zagrebu.... ali Safety, moj Martine, to nece spomenut na safety meetingu, nego ce opet pricat o onom Bugaru koji je promjenio lampu bez work permita. Eto Martine cemu ti sluze HSE oficiri i inzenjeri, nit je healthy nit je safety a bit ce jos i gore... steta sta nisi ostao pri telekomunikacijama, mogli bismo danima pricati o tako jednom zdravom i prirodnom pozivu, cak telefonskom pozivu.... ah kakvo razocarenje za kraj ovog teskog i neplodnog dana.... ah ah ah puf puf pant

a ti martinmg42 bi jos i birao, nebi middle east...po nordu ti nema puno nasih HSE officira, tako da bez iskustva mislim da nemas sanse, eventualno west afrika i arabia!

hehe, cekaj malo Martine sta ne studiras ti Upravljanje u kriznim uvjetima?? Sta ne bi malo zive prakse dobro doslo? Ne dobro, salu na stranu, shvacam te ako te je strah i ima te i zasto biti strah, ali shvati da sa nasom putovnicom a pogotovo bez iskustva, to je to sta nas sleduje... daj boze da se to promjeni barem za nase unuke, ali to ovisi o nama, a ne o nasim unucima...kuzis? znaci danas radis za preksutra i zaboravi da ce nama bit bolje, ali ne smijemo bit sebicni, evo ja cu se borit i za tvoje unuke samo neka ne budu safety inzinjeri. sretno ma gdje zavrsio

dobro pitanje... i jedan i drugi se prave da ne vide bitne stvari a drkaju sljakere da pisu safety kartice, placu da su razocarani sta je danas samo 50 kartica napisano (to su ti kartice di mi debili pisemo neku opasnost koju smo pazili)... ne kuzim sta ne bi trebali bit sretni da je danas manje kartica znaci radili smo sigurnije?? Ali NE dragi Martine, nije tako, nego cilj je oborit rekord, napisat milijun kartica ako je moguce, time potvrdit da smo i dalje glupi i radimo iste greske, e onda nam pisu sa kopna da smo super da smo blizu rekorda i dobit cemo majce kratkih rukava!! Onda ekipa pise bas sve i svasta, onda mehanicari, elektricari i slicni nesretnici dobiju tu listu pizdarija koje moraju zatvorit, a 99posto kartica je teski napad na zdravu logiku... A to sta je derrikman danas cijeli dan trazio blato po tankovima i jos uvijek ga nije nasao, a ni nece jer ga je vjerojatno transferirao u more pa ga vec zderu srdele a njih ce tune koje ces kasnije ti Martine pokusati u rio mare konzervi, negdje u plavom Zagrebu.... ali Safety, moj Martine, to nece spomenut na safety meetingu, nego ce opet pricat o onom Bugaru koji je promjenio lampu bez work permita. Eto Martine cemu ti sluze HSE oficiri i inzenjeri, nit je healthy nit je safety a bit ce jos i gore... steta sta nisi ostao pri telekomunikacijama, mogli bismo danima pricati o tako jednom zdravom i prirodnom pozivu, cak telefonskom pozivu.... ah kakvo razocarenje za kraj ovog teskog i neplodnog dana.... ah ah ah puf puf pant
Sa ovim si sve reka...

Sent from my SM-G850F using Tapatalk

Jebivjetrija zesca, a sve u svrhu da se osiguravajuca davanja smanje. Danas su jedan barba i kapo nazalost postali obicne lutke o koncu kojim upravljaju uredi to bez ikakave odgovornosti!
Ima san priliku 2 puta svjedocit pogibeljnim situacijama u koje smo svi mi dovedene upravo zbog imbecilnih odluka negdi iz ureda, a da se sta i desilo to je nedokazivo jer lukavost ide dalje sa strane managementa pa se takve stvari rjesavaju telefonski, a ne e-mailom. Znaci on isu na brodu obavjestili zapovjednika da postupi tako i tako. Ista stvar i kapa. Nema razlike. Poslusaj ili pedala.
Moje pitanje je di je njima onaj famozni risk assesment i sve ostale papirusine?
Mozda najupecatljiviji primjer kad management upravlja po svaku cijenu brodom je i onaj od onog kapetan iz italije Schetiina di su ga navodno natirali da vozi onom opasnom rutom i onda se desi sta se desi? Nisu li zapravo i sve velike tragedije u pomorstvu bile sa pecatom loseg managementa koji zeli npr ustedit na gorivu pa idete ravno kroz nevrime umisto okolo? Di je onda onaj safety first? Di su onda puste procjene sigurnosti i oni matrixi?
Sve dok nebude u pomorskom pravu cili taj lanac odgovornosti obuhvacen u jednu jedinstvenu cjelinu nema ni S od sigurnosti. A to jel netko stavija kacigu ili nije ma koga briga za to!

Jack-up drilling rig-navigacija?

Jack-up drilling rig-navigacija?

Malo sam kopao po forumu ali nisam mogao niÅ¡ta naći uvezi priznanja navigacije na jack-up rigovima. Ja sam strojar i dobio sam ponudu za jack-up. Kažu da strojarima priznaju s obzirom da obično jack-upovi imaju motor tj. viÅ¡e motora? Kakva su iskustva?

Po zakonu bi trebao radit na ''Self propelled'' Jack Up-u, medjutim vjerujem da bi ti vrijedila navigacija na obicnom JU jer bi ti se u matrikulu pisala snaga motora.Cisto sumnjam da bi netko u Kapetaniji isao provjeravat IMO broj i specifikacije JU.
Nadam se da ce ti odgovoriti netko tko radi na JU ili recimo Conventional Semi Subu jer je zanimljiv upit.

Po zakonu bi trebao radit na ''Self propelled'' Jack Up-u, medjutim vjerujem da bi ti vrijedila navigacija na obicnom JU jer bi ti se u matrikulu pisala snaga motora.Cisto sumnjam da bi netko u Kapetaniji isao provjeravat IMO broj i specifikacije JU.
Nadam se da ce ti odgovoriti netko tko radi na JU ili recimo Conventional Semi Subu jer je zanimljiv upit.

Ja isto mislim tako kako si ti rekao. Po mojim saznanjima strojari mogu dobiti navigaciju jer kako ti kazes u kapetaniji upisujes IMO broj i snagu motora. Nautičari izgleda da ne mogu dobiti ali nisam 100 siguran. Ako moram imati brevet za tu poziciju valjda bi se trebali i priznat navigacija isto tako? Ovo če se početi desavati sve vise jer su stisli sve drilling kompanije (one koje imaju JU-ove) da moraju imati "licence personal" po STCW-u jer su to sve objekti koji imaju IMO broj i minimum licencirane posade. Neče moći biti viÅ¡e u ECR-u neki mechanic koji ni neznam Å¡to je STCW brevet. Jedno vrijeme su se Å¡lepale firme koje imaju semi-subove tako ali su sve lagano preÅ¡le na "licence personal". Npr. Ensco,Noble,Transocean....

Sve ovisi o tome da li je unit ''self propelled'' ili ne.Jos uvijek velika vecina JU i Conventional SS unita ima mehanicare koji rade na Drill Flooru i ujedno pokrivaju malu strojarnicu sa par malih generatora i pumpica.Vrlo vjerojatno ce tako i ostati jer se uniti bez svog pogona smatraju plutajuci objekti tako da nisu potrebni STCW licencirana posada.
Problem je bio na unitima koji su imali svoj pogon, a nisu imali STCW licenciranu posadu.
Ista stvar je i sa rankovima kao sto su Barge Master, Barge Engineer, Master/OIM i slicno.
Znaci na unitima sa svojim pogonom Marine i Engine Room personel moraju imati STCW licence dok na unitima bez pogona jos uvijek prolaze i prolazit ce MODU licence.

Last edited:
Doka san bija na JU za strojare nije bilo problema. Dok palubarcima nisu priznavali navigaciju. Najgore od svega sta je rig bija pod bahamskom zastavom koja zahtjeva minimum STCW licencirane posade.

Sent from my SM-G850F using Tapatalk

Na bageru bez pogoda u Minimum safe manning certifikatu stoji da mora biti u stroju najmanje jedan engine watch keeping officer STCW III/3

Sent from my iris X8s using Tapatalk

Back